A csodálatos selyemfűméz, avagy mi is az a facélia

Facélia méz

A selyemfűméznek már a neve hangzása is igen kecsegtető, és ebből egyébként van még neki több is. Magát a növényt népiesen selyemkóróként említik, de facélia néven is ismert, hivatalos latin elnevezése nyomán (Phacelia tanacetifolia), és magyar hivatalos neve mézontófű. Szóval már az elnevezése is nagyon színes! Ha a nevei mellett számos különleges tulajdonságát is megismered, biztosan kedvet kapsz ahhoz, hogy belekóstolj aromás, aranyszínű selyemfűmézünkbe.

Virágporra allergiások is bátran fogyaszthatják

A legtöbb méz alapját a virágokban található illatos nektár és a virágpor adja. A selyemfűmézet hívják mézontófűnek is, utalva arra, hogy bizony ez a növény a méhek egyik nagy kedvence, mert nagyon sok nektárt termel, így bőségesen lakmározhatnak belőle. Viszont a facélia halványlila virágaiban a méhek virágport nem találnak, így ennek a méztípusnak pollentartalma annyira elenyésző, hogy az erre allergiások is biztonsággal fogyaszthatják.

Különleges íz és illat

Ha kinyitsz egy selyemfűmézet tartalmazó üveget, azonnal megérint különleges, erős illata, megkóstolva pedig egyedi, megkapóan zamatos ízvilága ejthet rabul, mely a mézek legjobbjai közé emeli. Rendkívül intenzív ízű és aromás mézfajta. Színe mély aranysárga, -talán egy árnyalattal sötétebb az akácméznél-, és ahogyan átcsillan rajta a napsugár, az  antik ékszerek fényét idézi. Érdemes utánanézni, tényleg klönleges színű.

Számtalan jótékony és gyógyhatás

A facélia méz egy kimagaslóan széles spektrumú gyógyhatású „csodaszer”.

  • Csökkenti a magas vérnyomást

Rendszeres fogyasztásával megelőzhetők, illetve megléte esetén csökkenthetőek a magas vérnyomással járó kellemetlen tünetek.

  • Magas tápértékű immunerősítő

         Számos olyan nyomelemet, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz, melyek által igen magas tápértékkel bír,     s       melyekkel immunrendszeredet is támogathatod, felvértezheted a téli bacilusok és vírusok támadásaival     szemben.

  • Enyhíti gyulladásos állapotokat

Gyulladáscsökkentő hatását kutatások során tesztelve, más típusú mézekkel összehasonlítva a legerősebbek közt tartják számon. (Ha hinni lehet az interneten több helyen megírt ténynek, akkor a második legerősebb gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik a mézek között.) Különböző, gyulladással járó fertőzésekre belsőleg, izomfájdalmak csökkentésére pakolásként, vagy a fájó részbe masszírozva alkalmazható.

        Ha kedvet kaptál a mézekhez, kínálatunkat itt megnézheted!

Igazi Hungarikum

Sokan gondolják, hogy a  selymfű igazi Hungarikum, de nem az. Eredetileg Észak Amerikában honos, és nagyjából az akáccal egy időben a XIX. századben honosodott meg hazánkban.  Azonban annyi alapja van, hogy Európában szinte csak magyarországon vannak nagy összefüggő területei. Köszönhetően alkalmazkodó képességének, a selyemfű hazánk területén szinte bárhol megél, de eredendő, ősi élőhelye a Kiskunság és a Duna-Tisza köze volt. A fentiek miatt a maga a növény és a belőle származó méz is magyar különlegesség, hazánk határain túl szinte egyáltalán nem ismerik. Szóva megcáfolva a fent leírtakat, mégis csak tekinthetjük egyfajta Hungarikumnak. A mézontó fűröl többett tudhatsz meg itt.

Egyébként meg valahogy így néz ki a növény.

Selyemfű

Hosszan eltartható

Ugyancsak jó hír, hogy a selyemfűméz azzal hálálja meg a megfelelő tárolási környezetet, ami mézek esetében jellemzően hűvös, árnyékos hely, hogy kellemes folyékony halmazállapotát akár két évig is megtartja. Ezután elindulhat az ún. ikrásodás (vagyis a kristályosodás), de ettől sem kell megijedned, a facélia méz ebben a formában is fogyasztható, számos fontos alkotóelemének értékéből az állagváltozás semmit nem von el. Ezen a helyzeten is könnyű segíteni egyébként, egy, a 40 Celsius fokot semmiképpen nem meghaladó, meleg vízzel telt edénybe helyezd a facélia méz üvegét, s máris visszakapod a finomság korábbi, folyékony állagát.

Fogyasztási javaslat

Ennek a különleges méznek az egyedülálló aromáját és kiváló tulajdonságait leginkább úgy élvezhetjük háborítatlanul, ha önmagában fogyasztjuk rendszeresen, viszont nem túl nagy mennyiségben. Egy-egy kanál elég lesz. Tényleg nagyon aromás az íze. :-)

Érdemes azonban kipróbálni a facélia mézet húsok pácolásánál is, ha kedveled az egzotikus, édes-sós vagy mézes-mustáros ízvilágot. Próbáld ki bátran!

Comments

Created On Thursday, June 21, 2018 Posted By Sárosi Méhészet Comment Link
Tisztelt Hölgyem/Uram! Olvastam a mézről szóló leírást a honlapján, de össze lett keverve a két méz. Az Ön leírásával ellentétben két külön növényről és mézfajtáról beszélünk. Továbbá veszélyeket is rejt a megtévesztő információ a pollen allergiások számára, mivel a selyemfűvel ellentétben, a facélia méznek magadabb a pollen tartalma. Továbbá, ameddig gyümölcscukor tartalmát és színét tekintve mutat hasonlóságot a két mézfajta, addig gyógyhatásaiban mutat eltéréseket. Üdvözlettel: Sárosi István
Created On Thursday, June 21, 2018 Posted By Zátrok Csaba Comment Link
Ne írjanak már le ennyi sületlenséget!
A selyemfű és a facélia két különböző növény.
A mézük is különböző.
Selyemfű:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Selyemk%C3%B3r%C3%B3_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Facélia:
http://balintgazda.hu/aktualis-kert/marcius/facelia-negyszeresen-hasznos-noveny.html

Aki allergiás virágporra, véletlen se fogyasszon mézet, ha kevés virágport is tartalmaz, akkor is belehallhat az allergiás reakcióba.

Lehet, hogy jobb, ha a "disznóságoknál" maradnak, bár ezek után...
Created On Thursday, June 21, 2018 Posted By osssy06 Comment Link
A selyemfű és a facélia két különböző növény.
Created On Wednesday, June 20, 2018 Posted By Galla-Korodiny Vanda Comment Link
A facélia megközelítőleg sem selyemfű. A facélia mézontófű, a kettő nem keverendő össze.

Leave your comment