A füstölt csülök főzése néhány egyszerű trükkel

A magyar gasztronómiában igazi nagy kedvenc a füstölt csülök, különböző formában feldolgozva. Fogyasztjuk sütve, főzve és kocsonyában. Mint minden zsíros magyar ételre,  a csülökre is igaz, hogy valaki vagy rajon érte, vagy ki nem élhatja. Rajongók azért többen vannak. :-) Ha te profi szakács vagy szakácsnő vagy már indulhatsz is  válogatni kínálatunkból! :-)

Ha nem, akkor olvasd el a cikkünket! :-)

füstölt csülök

Miben különbözik a füstölt csülök a füstölt sonkától?

A füstölt csülöknek más az állaga és talán az íze is kicsit különbözik a füstölt sonkáétól. A fenséges füstölt csülök pénztárcabarát megoldás lehet számodra, hiszen sokkal olcsóbb, mint a füstölt sonka. Viszont alapvető hátránya, hogy a belső zamatos húsos része jóval kevesebb. Így ha valaki nem kedveli a kicsit zsírdúsabb külső részt, akkor az kárba vész.

Ismert-e a füstölt csülök más országokban?

Ha jobban utána nézel, akkor láthatod, hogy a legtöbb országban ismeretlen fogalom a csülök. A sertéshúst fogyasztó országok többségében egyben hagyják a csülköt, nem vágják le a combról. Egyedül talán a bajoroknál ismert a csülökfőzés tudománya, bár náluk sörkorcsolyaként funkcionál.

Mi készülhet füstölt csülökből?

A magyar gasztronómiában számos alternatívája van a füstölt csülök felhasználásának. Van, aki szimplán megfőzi, de létezik finom ropogós bőrű sült csülök. Kiválóban alkalmazható bablevesben, kocsonyában, de akár tarhonyás lecsóhoz vagy káposztás húshoz is nagyszerű ízfokozó lehet. Többen dicshimnuszokat zengnek a nyers csülökből készült pörköltről, mely vetekszik a magyarok által kedvelt körömpörkölttel. Ezek mellett kuriózum még a csülök Pékné módra, mely krumplival és hagymával sütve valódi ízorgia, melynek csodájára járnak még a külföldiek is.

A Füstölt csülök sütve is finom

Érdekel két szuper sonkapác? Itt találod!

.

Elég-e simán megfőzni a füstölt csülköt?

A tartósítás miatt ősidők óta sóval pácolják be a sonkát, a csülköt. Ebből kifolyólag, ha nem kedveled az átható sós ízt, akkor főzés előtti este áztasd be, mivel így ki tud ázni belőle némi sótartalom. Ha nincs gondod a só zamatával, abban az esetben elég, ha főzés előtt lemosod.

Ki kell-e csontozni a csülköt főzés előtt?

Főzés előtt, ha nincs elég nagy fazekad, akkor mindenképpen érdemes kettévágni a csülködet, vagy esetleg már a hentesnél daraboltatni. Viszont a csontot semmiképpen ne szedd ki belőle, mert a csülökfőzésnek pont az a titka, hogy akkor főtt át, ha a hús leválik a csontról. Csont nélkül ugyebár ezt a módszert nem tudod semmiképpen használni.

Érdemes-e fűszerezni az alaplevet?

Hasonlóan a füstölt sonkához, a füstölt csülköt is meg lehet simán főzni. Viszont az igazi szakértők már kikísérletezték az alaplé összetevőit, melyeket egy órányi főzési idő után kell hozzáadni a főzővízhez.

Kell-e figyelni az alaplé összetevőinek arányára?

Egy másfél kilogrammos füstölt csülökhöz a szakértők szerint kell egy fej vöröshagyma, három darab babérlevél, öt gerezd fokhagyma, tizenöt szem egész fekete bors. Természetesen mindez ízlés dolga, némi hozzáértéssel és gyakorlással kikísérletezheted a saját egyedi füstölt csülök főzőleved összetevőit.

Mennyi ideig kell főzni a füstölt csülköt?

A füstölt csülköt mindenképpen hideg vízben kell felraknod főni. A főzés lényege, hogy fokozatosan, lassan melegedjen fel a víz a csülök körül, így benne maradnak az ízek a csülök belsejében. Mivel lassú tűzön – azaz körülbelül 80-90 fokon – főzöd a csülköt, számíts rá, hogy legalább két és fél óráig is eltarthat, mire elkezd leválni a hús a csontról. Az utolsó fázis, hogy a megfőtt füstölt csülköt a főzőlében hagyod kihűlni, majd kiveheted, csontozhatod, darabolhatod és már fogyasztható is.

Végül egy egyszerű recept.

                                                                       Így kell sokáig eltartani a füstölt kolbászt!

A füstölt csülök elkészítése

Elkészítési idő: kb 150-160 perc

Hozzávalók:

 • kb 1.5-2 kg füstölt csülök
 • 1-2 db közepes hagyma
 • 3 db babérlevél
 • 5 gerezd fokhagyma
 • 15-20 szem egész fekete bors
 • Ízlés szerint boróka bogyó (max néhány szem)

 Elkészítése:

 • A csülköt alaposan mosd le,  a zöldséget tisztsd meg
 •  Hideg vízzel rakd, az a jó ha a vízzel együtt melegzik
 •   A zöldséget és fűszereket csak kb 1 óra főzés után rakd a vízbe, után még kb 30 percre van szüksége, hogy teljesen megpuhuljon
 •   A főző lében hagy kihűlni, kihűlés után csontozhatod
 •   Letakarva, hűtőben tárold

Tálalása:

 •    Ha melegen szeretnéd fogyasztani, az eredeti főző vízben melegítsd fel. Mustárral vagy tormával egészen kiváló
 • Ha hidegen fogyasztod, akkor szeleteld fel vékony szeletekre. Hagymát, zöld hagymát, vagy főtt tojásd ajánlunk hozzá

Így tartsd el sokáig a füstölt kolbászt!

Kolbászos csapatFőtt csülök

Comments

Leave your comment