A füstölt csülök főzésének trükkjei

A füstölt csülök főzésének trükkjei

A csülök a tipikus magyar ételek közé tartozik, és a magyar gasztronómiában igazi nagy kedvenc,  különböző formában feldolgozva. Nincs olyan család ahol a család férfi tagjai ne rajonganának ezért a remek étekért! Ráadásul otthon, tipikusan ünnepapokon készítjű, amikor igyekszik mindenki a legjobbat kihozni az ételekből! :-) Ehhez próbálunk segíteni néhány egyszerű tanáccsal!

Miben különbözik a füstölt csülök a füstölt sonkától?

A füstölt csülöknek más az állaga és talán az íze is kicsit különbözik a füstölt sonkáétól. A fenséges füstölt csülök pénztárcabarát megoldás lehet számodra, hiszen sokkal olcsóbb, mint a füstölt sonka. Viszont alapvető hátránya, hogy a belső zamatos húsos része jóval kevesebb. Így ha valaki nem kedveli a kicsit zsírdúsabb külső részt, akkor az kárba vész.

Ismert-e a füstölt csülök más országokban?

Ha jobban utána nézel, akkor láthatod, hogy a legtöbb országban ismeretlen fogalom a csülök. A sertéshúst fogyasztó országok többségében egyben hagyják a csülköt, nem vágják le a combról. Egyedül talán a bajoroknál ismert a csülökfőzés tudománya, bár náluk sörkorcsolyaként funkcionál. Néhány nemzetet pedig kifejezetten taszít ez a remek étel, de ez legyen az ő bajuk! :-)

Mi készülhet belőle?

A magyar gasztronómiában számos alternatívája van a füstölt csülök felhasználásának. Van, aki szimplán megfőzi, de létezik finom ropogós bőrű sült csülök. Kiválóban alkalmazható bablevesben, kocsonyában, de akár tarhonyás lecsóhoz vagy káposztás húshoz is nagyszerű ízfokozó lehet. Többen dicshimnuszokat zengnek a nyers csülökből készült pörköltről, mely vetekszik a magyarok által kedvelt körömpörkölttel. Ezek mellett kuriózum még a csülök Pékné módra, mely krumplival és hagymával sütve valódi ízorgia, melynek csodájára járnak még a külföldiek is.

Elég-e simán megfőzni a csülköt?

A tartósítás miatt ősidők óta sóval pácolják be a sonkát, a csülköt. Ebből kifolyólag, ha nem kedveled az átható sós ízt, akkor főzés előtti este áztasd be, mivel így ki tud ázni belőle némi sótartalom. Ha nincs gondod a só zamatával, abban az esetben elég, ha főzés előtt lemosod.

Füstölt csülök

Ki kell-e csontozni a csülköt főzés előtt?

Főzés előtt, ha nincs elég nagy fazekad, akkor mindenképpen érdemes kettévágni a csülködet, vagy esetleg már a hentesnél daraboltatni. Viszont a csontot semmiképpen ne szedd ki belőle, mert a csülökfőzésnek pont az a titka, hogy akkor főtt át, ha a hús leválik a csontról. Csont nélkül ugyebár ezt a módszert nem tudod semmiképpen használni.

Érdemes-e fűszerezni az alaplevet?

Hasonlóan a füstölt sonkához, a füstölt csülköt is meg lehet simán főzni. Viszont az igazi szakértők már kikísérletezték az alaplé összetevőit, melyeket egy órányi főzési idő után kell hozzáadni a főzővízhez. Néhány remek receptet találhatsz a Nosaltyn!

Kell-e figyelni az alaplé összetevőinek arányára?

Egy másfél kilogrammos füstölt csülökhöz a szakértők szerint kell egy fej vöröshagyma, három darab babérlevél, öt gerezd fokhagyma, tizenöt szem egész fekete bors. Természetesen mindez ízlés dolga, némi hozzáértéssel és gyakorlással kikísérletezheted a saját egyedi füstölt csülök főzőleved összetevőit.

Mennyi ideig kell főzni a füstölt csülköt?

A füstölt csülköt mindenképpen hideg vízben kell felraknod főni. A főzés lényege, hogy fokozatosan, lassan melegedjen fel a víz a csülök körül, így benne maradnak az ízek a csülök belsejében. Mivel lassú tűzön – azaz körülbelül 80-90 fokon – főzöd a csülköt, számíts rá, hogy legalább két és fél óráig is eltarthat, mire elkezd leválni a hús a csontról. Az utolsó fázis, hogy a megfőtt füstölt csülköt a főzőlében hagyod kihűlni, majd kiveheted, csontozhatod, darabolhatod és már fogyasztható is.

      HA ÉRDEKEL A HÚSVÉTI SONKA EREDETE KATT IDE!

Comments

Created On Tuesday, September 19, 2017 Posted By Dudás Pál Comment Link
REMEK KEZDEMÉNYEZÉS !

A VEGYSZER MENTES MAGYAR HÚS, -ÉS EGYÉB TERMÉKEK NÉPSZERŰSÍTÉSE KÖTELESSÉGE MINDEN TISZTA LELKŰ MAGYARNAK !
NE CSAK ELŐÁLLÍTSUK A "BIO-TERMÉKEKET",-HANEM FOGYASSZUK ELSŐSORBAN, MI MAGYAROK, AZ EGÉSZSÉGES HAZAI TERMÉKEINKET !
A VEGYSZEREKKEL MÉRGEZETT SZART PEDIG ZABÁLJ A FEJLETT NYUGAT !!!
SOK-SOK FÉLE BETEGSÉG SZÜNNE MEG, S A SZINTÉN MÉRGEZETT GYÓGYSZEREKET SEM KELLENE ZABÁLNUNK !!!

Leave your comment