Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A Húsvéti sonka eredete, hagyományos Húsvéti ételeink

A Húsvéti sonka eredete, hagyományos Húsvéti ételeink

A Húsvét a második legnagyobb családi és keresztény ünnep! Hagyományosan a megújulás, a tavasz eljövetelének ünnepe is! Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs Magyarországon olyan család, ahol ne kerülne sonka az asztalra! De miért is eszünk sonkát Húsvétkor?

Húsvéti sonka

A Húsvét eredete

Nem szeretnénk hosszú vallástörténeti fejtegetésekbe bocsátkozni, ezt sokan, nálunk avatottabbak megírták már! Szóval csak dióhéjban:

Húsvétkor, eredeti vallási tartalma szerint a 40 napos böjt végét ünnepeltük, valamint Krisztus haláláról emlékeztünk meg! Nem hivatalosan pedig a tavasz, és megújhodás ünnepe!

A Húsvét, mint a neve is mutatja a hosszú böjt utáni első alkalom, amikor az emberek húst vettek magukhoz; „hús vét”, őrzi a magyar nyelv! (A böjt egyébiránt Jézus 40 napos önmegtartóztatására tanít! )

A fentiek mellet jelentős családi ünnep is. Ősidők óta egy kiváló alkalom, amikor a családok együtt lehettek, ünnepelhettek, örülhettek a tavasz eljövetelének, a hosszú nélkülözésekkel teli tél után.

 

Húsvéti sonka, hagyományos húsvéti ételek

 

Húsvéti sonka

Vége a húsmentes böjti időszaknak, a 40 napos húsmentes időszak után végre ehetünk húst! A hagyományos húsvéti ételek – bárány, sonka, kalács, tojás!

A tojás a termékenységet a családi összetartozást szimbolizálja. A hagyomány szerint a családnak a tojást együtt kellet elfogyasztania a húsvéti asztalnál, hogy mindig visszataláljanak egymáshoz.

A bárány szimbolizálja Jézust, mint aki áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. (A magyar hagyományokban a bárány nem annyira hangsúlyos, de Európában nagyon is jellemző húsvéti étel!)

Húsvéti sonkának nálunk nagyobb hangsúly jut! A hagyományos paraszti családoknál a téli disznóölésekkor készült a sonka, majd tipikusan a kora tavaszi böjt időszakában volt füstölés vagy érlelés alatt. A böjt során azt elfogyasztani nem lehetett, így legelőször Húsvétkor kerülhetett a finom sonka az asztalra! Valószínűleg ez lehet az alapja, hogy ilyen kitüntetett szerepe van a Húsvéti sonkának! (Azt se felejtsük el, hogy hajdanán nem volt az mindennapos, hogy az egyszerű családok húst fogyaszthattak volna, pláne nem a sertés legnemesebb részét!)

A kalács, a kenyér, mondanunk sem kell, hogy a bőséget, a jólétet jelképezi!

 

A húsvéti sonka hagyományának további magyarázatai

Van akik szerint egyszerű praktikus okok állnak a Húsvéti sonka hagyománya mögött: ez volt az egyik legnemesebb hús féleség, nem volt hűtőszekrény, Húsvét körül készült el, és el kellett fogyasztani!

 

Nem tudjuk, mi a pontos igazság, de mindenesetre remek csemege! Használjuk ki az alkalmat, ha hozzájutunk ehhez a finomsághoz, és preferáljuk a HAGYOMÁNYOS HAZAI SONKÁT!

Tartalomhoz tartozó címkék: füstölt sonka húsvéti sonka sonka