A kolbász tárolása, eltarthatósága

Kolbászt már évszázadok óta készítünk, és így tárolunk is! Szerencsére kis oda figyeléssel, hosszan és jól tárolható a füstölt kolbász, nem hiába volt a fontos élelmiszer a hűtőszekrény előtti időkben! A minőségét is megőrzi hónapokig; nagyon jól eltartható! Egyszóval, nem kell aggódnunk a kolbász tárolás miatt, de néhány dologra oda kell figyelni!

Kolbász tárolása

Hogyan kell kolbászt tárolni? Alapvetően elmondható, hogy minden füstölt terméket beleértve a kolbászt is száraz, hűvös, szellős helyen kell tárolni. Ez ideális esetben, a kamrában, padláson vagy a pincében fellógatva a legjobb. Előnyös, ha a helyiség sötét, félhomályos, mert a paprikának a fény nem tesz jót. (gondoljunk csak arra, hogy az őrölt pirosparikánkat is sötétben kell tárolnunk)

Amiatt viszont nem kell aggódnunk, hogy a fény miatt rosszabb lesz a kolbászunk! Csak a színe nem lesz olyan szép, de attól az még jó marad!

Miért így tároljuk? Mert így könnyen körbejárja a levegő, és lecsorog a felesleg nedvesség is róla!

Fontos, hogy ne legyenek becsomagolva, mert akkor nem tudnak szellőzni. A legegyszerűbb megoldás a legjobb: magában fellógatni, lehetőleg fa rúdra. A kolbász nem kell mozgatni, forgatni. Ha jó helyen van, tökéletesen eláll hónapokig.

Az tanácsoljuk, hogy a fém rudakat kerüljük, ott a nedvesség miatt egy minimális korrózió úgy is elindul, ami nem tesz jót a kolbásznak!

A mi termelőink is így tárolják a kolbászaikat! Nézzétek csak az alábbi képünket!

 

A kolbász eltarthatósága

Meddig is eltartható a kolbász? A rövid válasz, hogy sokáig! A hosszú válasz, hogy 1 évig is nyugodtan megmarad a minősége, élénk piros színe és kitűnő zamata, ha szakszerűen tároljuk! Gondoljunk csak bele, hogy a vidéki ismerősök még nyáron is meg tudnak kínálni remek házi kolbásszal vagy sonkával! Természetesen a nedvességtartalma folyamatosan csökkent, szóval szikárabb lesz a kolbászunk! Persze egy évet nem szokott eltartani. Elfogy az hamarabb is!

 

 Hatalmas házi kolbász kínálatunkat itt találod!

Kolbász tárolása hűtőben, fagyasztóban

Néha szükség lehet arra, hogy hosszan tartó, rendkívül meleg időszakban a kolbászt hűtőbe rakjuk vagy lefagyasszuk! Erre tényleg akkor van szükség, ha a kolbászunk elkezd kiolvadni, a zsírja kifolyni!

Ekkor nyugodtan rakhatjuk hűtőbe, vagy ha sok szál van még, akkor fagyasztóba! Ilyenkor egyszerű papírba csomagoljuk, és lehetőleg úgy rakjuk be a hűtőbe, hogy ne nyomódjanak össze erősen! (Tradicionálisan vidéken újság papírba csomagolták, de hagyományos zsírpapír is kiváló.

Fagyasztóban is sokáig eláll a kolbász, egy dologra viszont figyeljünk! Ha kiveszünk egy szálat és kiolvad, akkor azt már érdemes megenni néhány napon belül!

Arra figyeljünk , hogy ha hűtőben van a kolbászunk, és a hűtő belseje nedves, akkor a kolbász 1-2 hét alatt elveszti a minőségét. Nem biztos, hogy azonnal bepenészedik, de az íze nem lesz a régi!

Mikor nagy a nedvesség a hűtőnkben? Ha le van jegesedve, nem jó már műszakilag stb. (Persze ilyenkor a sajtok, felvágottak is hamar megromlanak. )

Ha jól tároljuk a kolbászokat, akkor sokáig ilyen szép pirosak lesznek:

Füstöl kolbász jól tárolva

 

Tippek kolbász sütéséhez, hogy igazán jól sikerüljön!

Kifehéredett a kolbász külseje? Mit tegyek?

 Először is ne ijedjünk meg a penésztől! Mert ez penész! Ettől még nem romlott a kolbászunk! Ez a penészréteg teljesen természetes, és egészségre nem ártalmas nemes penész a kolbászon.Ha a kolbász kívülről penészedik, nincs semmi baja! Akkor még is mi az oka a kifehéredésnek? Párásabb helyen van tárolva, mint kellene. Ha tehetjük vigyük át szárazabb, vagy szellősebb helyre a kolbászt! A fehér penészes réteget töröljük le egy száraz ruhával fogyasztás előtt. Mikor van gond?

Amikor zöld a penész jelenik meg a kolbászon. Akkor már ne fogyasszuk. Ez jellemzően inkább frissebb kolbászoknál szokott előfordulni. (Nyilván később már kiszárad, ami a penészedés ellen hat!)

Ugyancsak ne fogyasszuk a kolbászt, ha belül is penészes. Akkor sajnos ki kell dobni!

 

Mit tegyek, ha só foltokat találok valamelyik kolbászon?

Ez is teljesen természetes, egyszerűen egy száraz ruhával le lehet törölni, és máris fogyasztható. Nincs semmi baja, csak esztétikailag nem tökéletes.

 

Kolbász tárolása, légkondicionált helyiségben

Nem javasoljuk a mesterséges hűtést, fűtést a kolbász tárolásánál. Nagyüzemileg is így tárolják, gondolhatjuk, de mi azt javasoljuk ne kisérletezzünk vele! Nehéz eltalálni az ideális páratartalmat, tapasztalatot és szakértelmet kíván! Maradjunk a természetes megoldásnál! Úgy is eltartható a kolbászunk hosszú hónapokig!

 

Egy kis történelem...

A kolbászt nem csak szakszerűen elkészíteni és megfüstölni kell, hanem a füstről való levétele után megfelelően tárolni is. A füstölt kolbász tárolása régebben - amikor még itt Békéscsabán is nádtetősek voltak a házak - történhetett a padláson is, mert a nádtető a kolbászt télen a megfagyástól, nyáron a kiolvadástól megóvta.

Mégis, gazdaházaknál az volt a tárolás általános módja, hogy a megfüstölt kolbászt rudakra akasztva a kamrába vitték. A kamra szellőzőablakát az első időben tanácsos volt ki-kinyitni, hogy a kolbász szikkadjon, később azonban - nyári hőségben - éppen ellenkezőleg, bezárva, sőt betömve kellett tartani, legfeljebb éjszaka lehetett megnyitni, mert az érett kolbász sem a világos, sem pedig a fülledt-meleg kamrát nem szereti.

A kamrát ezen kívül gyakran meszelni, tisztán tartani kell, mert ha valamely részében féreg, moly telepszik meg, a kolbász megférgesedhetik. Ahol nincs nagytömegű kolbászról szó, ott manapság gyakorolják a a tárolásnak azt a módját is, hogy a nyári melegek beköszöntével a kolbászokat papírba csomagolva fahamuba rakják, akár ládikában, akár pedig a cserépkályha tűzterében.

Végül még csak annyit, hogy a vékonykolbász egy egy szára 40-50 cm, a vastagkolbász szála általában 40 cm hosszú. A jól elkészített, szakszerűen füstölt és tárolt vastagkolbász egy évig, sőt azon túl is eláll, megtartva zaftosságát, szép piros színét, utánozhatatlanul finom zamatát. A háziasszonyok szeretnek is megtartani néhány szálat az új vágásig, hogy vele reggelire megkínálhassák a bölléreket, nem minden célzatosság nélkül megjegyezve: ilyen jó kolbászt szeretnének ebben az esztendőben is.

Nem hiába ilyen finom csemege a vastagkolbász, de van is annak becsülete, mindenki által szívesen fogadott ajándék. Ha a gazdacsalád valakit meg akart tisztelni, ügyvédjét, orvosát vagy más vidékről való vendégét, akkor igen gyakran kolbászt adott neki. A családban elvégzett szolgálatáért a lelkész és a tanító is részesülhetett ilyen kolbász-stólában, vagyis kolbász-tiszteletdíjban.

 

Reméljük segítettünk a cikkünkkel! Ha további tapasztalatok van, kérjük jelezzétek!

Címkék: kolbász tanácsok

Comments

Leave your comment