Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A sonka pácolása, avagy a jó füstölt sonka titka

A sonka pácolása, avagy  a jó füstölt sonka titka

A sonkának hatalmas hagyományai vannak a mgyar gasztonómiában; az ünnepek elengedhetetlen része. De mi is kell ahhoz, hogy igazán finom füstölt sonkánk legyen? A sonka pácolása nem ördöngősség, viszont van néhnáy szabály, amit be kell tartanunk!

Erre adunk néhány tanácsot!

 

 

Sonka pácolása, avagy a jó pácolás titka

 A sonkának évszázados hagyományai vannak mind a magyar mind az európai gasztronómiában. Fogyasztjuk hétköznapokon, és a legnagyobb ünnepeink elmaradhatatlan része is, hisz ki tudná elképzelni a húsvétot füstölt sonka nélkül.

füstölt sonka egyszerű étel mondhatnánk; hisz mi kell hozzá? Ki kell vágni a disznó combját, besózni, pácolni, füstölni, és kész is a hónapokig tartó kiváló csemege. Persze itt is igaz, mint minden egyszerű dolognál, hogy minél egyszerűbb valami annál fontosabb minden részlet.

 

 Sonka alapanyaga

Sonkát lehet készíteni marhából, sertésből, mangalicából, de természetesen a hagyományos sertésből a legtradicionálisabb; legalábbis hazánkban.

A fő alapanyag maga a nyers sonka, ezért természetesen mindig a legeslegfontosabb, hogy ez megfelelő minőségben álljon rendelkezésünkre. Erről most nem is kívánunk beszélni, majd egy külön cikket szentelünk annak, hogy milyen is legyen a jó alapanyag. Na de lássuk, hogyan lesz finom házi sonkánk.

 

Ha nincs időd a sonkát elkészíteni, akkor nézd meg sonka kínálatunkat. Büszkék vagyunk rá!

A füstölt sonka elkészítésének folyamata

Mindjárt vitára adhat okot, hogy mi is a házi sonka lekészítésének folyamata. (Ahány ház, annyi szokás) Természetesen sokféle elkészítési módja van én most a legegyszerűbb és leghagyományosabb módszert mutatjuk be. A fenti folyamatból, természetesen a sonka pácolás legfontosabb, legizgalmasabb, és legtöbb tudást tapasztalatot igénylő mozzanat. Na de kezdjük…

 

Előkészítés

Amikor elkezdjük a sonka elkészítését fontos, hogy a nyers sonkát szépen alakítsuk ki. Ez a későbbi megjelenés miatt fontos. A csont mentén szépen várjuk ki sonkát, az apró hús és zsír cafatokat távolítsuk el. Fontos, hogy a bőrös részen egy kicsit érjen túl a húsos, mert füstöléskor, éréskor változik, mozog a bőrös és húsos rész, és ha nem így alakítjuk ki, csúnya lehet széle. (Megrepedezik stb.)

 

Sonkapác összetétele

A sonka pác természetesen tájegységektől szokásoktól függően eltérő lehet, de az alapja mindenhol ugyanaz. Most mi egy tipikus, alföldi receptet választottunk, mely nagyon finom, telt ízű sonkát eredményez.

Hozzávalók a sonka sózásához:

80 dkg só, 3-4 dkg cukor, két-három kávéskanál cukor, csipet bors.

Az áztatáshoz kb. 3 dl víz, két három babérlevél, egy fej fokhagyma szükséges

 

A só ideális esetben a tengeri só. Ha a sonkát csak otthoni fogyasztásra szárnyuk a nitritet mindenféleképpen kerüljük itt. A nitrit fontos a nagyüzemeknek az eladásra szánt termékeknél, mert segít hosszú ideig stabilizálni a terméket, és segít elkerülni egy baktériumfajta megtelepedését, ami az ún. botulizmust okozza, de otthoni fogyasztásnál elhagyhatjuk, hiszen a sonkánk mindig szem előtt lesz!

(Akit a téma jobban érdekel, az interneten könnyen talál hozzá információt, vagy ha kéritek szívesen kifejtjük egy külön cikkben. Írjatok bátran!)

 

Ha odavagy az abált szalonnáért, és szeretnél magad is készíteni katt ide!

Füstölt sonka pácolása

Szalonna kínálatunkat itt találod!

.

A pácolás menete

A sót cukrot és borsot összekeverjük, és jó alaposan bedörzsöljük vele a sonkát, majd kb. egy hétig állni hagyjuk. A hét folyamán forgatásokkor esetleg egy kis sóval mindig bedörzsölhetjük. Ezen a ponton fontos megemlíteni, hogy az edény, amivel sonkát pácoljuk nagyon fontos, ízhatás szempontjából. (Erről sokat lehet vitázni, hogy egy műanyag edényben más lesz-e az íze a sonkának, de, ha tehetjük javasoljuk a fa kád használatát, hisz felmenőink is ezt használták.) Ugyancsak fontos, hogy a sonkát rendszeresen forgassuk. Ne felejtsd el!

Attól ne rémülj meg, ha a sonkád rondán néz ki; hidd el, hogy amire „lejön a füstről” olyan lesz amilyennek lennie kell.

Az egy hét letelte után 4-6 l vizet, a babérlevéllel és a fokhagymával együtt jól összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni, és végül ráöntjük a sonkánkra.

Újabb egy hét következik amíg a sonka a páclében ázik. Ezután már csak egy hűvös jól szellőző kamrára van szükségünk, ahol felaggatva egy-két napig szárítjuk. Szártás után pedig irány a füstölő.

(Füstölésre a klasszikus kemény fás füstölést javasoljuk. Minden egyéb „varázsszer” csak ronthat az összhatáson.)

 Tipp

Füstölés után hagyjuk még pár hetet szikkadni a sonkánkat. Kell neki egy kis idő amíg eléri az igazán finom ízét. Ezután már csak egy feladatunk van: Levágni egy jókora darabot és fogadni a családtagok, és barátaink elismerő tekintetét. (Ha belejöttök, és nagyobb mennyiségben készítetek csak szóljatok. Szívesen segítünk vevőt találni rá J )

Szóval összefoglalóan: használjunk természetes fa kádat a pácoláshoz, ne felejtjük el forgatni, ne ijedjünk meg ha rosszul néz ki a pácolás során, füstölés után hagyjuk egy kicsit szikkadni, száradni.

 

 

Amennyiben nincs időd vagy lehetőséged saját sonkát készíteni keresd fel kínálatunkat! Több kézműves termelő Fantasztikus sonkáit kínáljuk!

Tartalomhoz tartozó címkék: füstölt sonka húsvéti sonka sonka