Böllér szerszámok, amire egy disznóvágáshoz szükséged lehet

A disznóvágáshoz alapvetően disznóra, némi szakértelemre, egy klassz csapata, jó fűszerekre, és néhány alap böllér szerszámra van szükségünk. (Vannak olyanok, akik szerint pálinkára is szüksége van a böllérnek.) Azt is gyorsan rávághatjuk a kérdésre, hogy disznótoros kés. Na, de milyen?

Komolyra fordítva, ha kezdő böllérek vagyunk, természetesen minimálisan elégséges 1-2 két jó kés, tároló edények, és egy nagyobb húsdaráló a munkához.  Ha azonban gyakrabban is részt veszünk disznótorban, akkor érdemes összeállítani egy alap szerszám készletet, még akkor is, ha hobbiból böllérkedünk.  Kicsit olyan ez, mit bármilyen hobbi. Jó érzés, ha van néhány jó minőségű, míves eszközünk.

Na, de lássuk milyen eszköze legyen a böllérünknek, mi nem hiányozhat a disznótorról.

Böllér eszközök

Szúró kés

 Ha mi fogjuk leszúrni a disznót, akkor kell, hogy legyen egy vékony pengéjű szúró késünk. Fontos, hogy jó fogású legyen a nyele, tökéletesen éles pengéje, s nem hátrány, ha olyan minőségű, hogy sokáig megőrzi az élét. Ezeknek a késeknek elég vékony a pengéje, szóval nem lehet sokat köszörülni.  Többféle márkát találhattok, mi egy német márkát  a Dick késeket javasoljuk. Tartósak, jól néznek ki, és kiváló minőségűek. Henteseknek, hobbi bölléreknek is megfelelő.

 

Csontozó kés

 Ezek a fajta kések is viszonylag vékony pengéjűek, de már szélesebbek, mint a szúró kés. Gyakorlott böllér kezében villámgyors eszköz.  Egyébként biztosak lehetünk benne, hogy a disznótorokban a csontozással fogjuk a legtöbb időt eltölteni, ha rossz az eszközünk, vagy gyakorlatlanok vagyunk. Valahogy így néz ki egy jó kés.

 

Szerszám bontáshoz

Disznótorban külön kasztba tartoznak azok, akik képesek szétbontani a disznót. Főleg gyorsan. Ehhez elengedhetetlen egy jó kés, Ami hasonló a csontozóhoz, csak egy kicsit szélesebb pengéjű. A bontó kést később hús vágásához is használhatjuk. Itt is a Dick késeket javasoljuk.

Daraboló kés

Kés élező

 Most már van elég késünk. Valamivel élezni is kell őket, mivel legyen szó a szúráshoz, bontáshoz, vagy daraboláshoz alkalmas késekről, életlenül nem érnek semmit. Sokféle élező márkát, acélt találhatunk a boltok kínálatában, érdemes utánanézni mit használnak a hentesek, és azokból a márkákból választani. Könnyen tisztítható nyél, prémium acél! Erre figyeljünk.

Bárd

Mondanunk sem kell, hogy jól jön disznótor alkalmával is, egy jó bár! Egyébként elég egy jó konyhai bárd is. Természetesen azoknak a bölléreknek, akik rendszeresen mennek disznótorba, érdemes egy hentes bárdot beszerezni. Többféle lapmérettel, nyéllel beszerezhető. Érdemes kézbe venni néhány méretet, és típust, mielőtt döntenénk. Több jó márka van, mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelőt. Egy biztos: bárd nélkül nehéz lesz böllérkedni.

Csontfűrész

Ha a csontok fűrészeléséről van szó, akkor a szilánkmentes vágás alapvető követelmény. Ezt teszi lehetővé egy jó csontfűrész. Érdemes cserélhető fűrészlaposat választani. Örökös darab. 

 

 

Húsdaráló

Disznótor nincs húsdaráló nélkül. Vagy legalábbis sokáig tartana, késsel összevágni olyan apróra a húst. Bár régen úgy készült a kolbász, de azt a módszert inkább hagyjuk meg a hagyományőrző, számszeríjjal vadászó barátainknak. disznótorhoz válasszunk a normál konyhainál kicsit nagyobb darálót, elemekre bonthatót, cserélhető tárcsájút, teljesen fémet, könnyű tisztítás érdekében. Ha pedig profi böllér vagy…, akkor te többet tudsz nálunk jó darálókról.

 Húsdaráló disznóvágáshoz

 

Kolbásztöltő

Disznótor, kolbász töltés.  Ha kolbásztöltés, akkor pedig egy jó kolbásztöltő. Praktikusan a húsdaráló, cserélhető töltőcső készlettel kiegészítve.  Egészen vékony a grillkolbászhoz, kicsit vastagabb a füstölt vékony kolbászhoz és hurkához, egy vastagabb a vastag kolbászhoz.

Tárolóedények

Triviális az, hogy tárolókra szükségünk van. Ha nem akarunk bosszankodni, akkor szerezzünk be néhány nagyobb tárolóedényt. A hús és sonka sózásához különösen fontos egy jó nagy edény. Ott néhány napig elidőzik a hús.  Az lehetőleg legyen fából. A többi edényünk lehet műanyag is-

Nagyjából erre lesz szükségünk, a hobbi böllérkedéshez…Meg persze egy jó hangulatú csapatra és némi húsra. Ha még sincs kedved vagy időd kolbászt készíteni, akkor pedig rendelj tőlünk házi kolbászt, vagy más disznótoros étkeket!

Még egy dolog azért eszünkbe jutott! Kézzel is beköthetjük a kolbászt, - egyszerű kötöző spárgával, de ha profibbnak akarunk látszani, akkor használj klipszelőt

 

 

+1 Klipszelő

A klipszelő segítségével a szalámi műbél kényelmesen zárható, nagyobb disznó vágáskor remek kiegészítő eszköz. Olyan eszközt válasszunk, amit disznótorokhoz ajánlanak, amelyek nem fogják felsérteni a műbelet és a sózott belet, de a hurka, a kolbász és a szalámi sérülésének is csekély az esélye. Nézz körül a hentes boltokban.

 

Jó disznó vágást!

 

 

Comments

Leave your comment