Buza kolbászok, avagy egy családi tradíció feltámasztása

Buza Sándor neve biztosan mindenkinek ismerősen cseng, hisz évtizedek óta láthatjuk a TV képernyőn és hallhatjuk a rádióban! Azt viszont már bizonyára sokkal kevesebben tudják róla, hogy felmenői között ismert kolbászkészítők voltak, és családja már a múlt századelőn ismert volt kiváló szalámiairól és kolbászairól! Sándor ezt a tradíciót támasztotta fel néhány évvel ezelőtt, buzgón követve nagyapja, Búza Vendel családi receptúráját, ízvilágát, és büszkén használva a termékek korabeli megjelenését. Barátai unszolására az idei húsvéti szezontól már füstölt sonka is megjelenik a kínálatában, ez adta az apropóját ennek a cikkünknek.

Buza Sanyi kolbászok

Egy családi tradíció feltámasztása

Sándor kb. 6-7 évvel ezelőtt gondolt arra, hogy milyen jó lenne, ha a valamikor országos ismertségű, Söjtörön működő családi kolbászkészítő üzletüket, valamilyen formában fel lehetne éleszteni. Szerencsére édesapja még emlékezett a korabeli készítési módra és receptúrára, ezért összedugták a fejüket és pontosan lejegyzetelték a kolbászok elkészítésének módját. Ez után már „csak” utána kellett járni a jó minőségű alapanyagoknak, a pirospaprikának, megfelelő húsnak.

Hiába volt meg a korabeli recept, nagyon sokszor kellett újra és újra elkészíteni a kolbászokat, tökéletesítve a receptet, a hozzávalókat cserélgetve, hogy a kívánt ízt elérjék. (Ebben egy szakavatott barát is segített!) Ezért először csak a család és a barátok kóstolhatták a szalámi és kolbászféleségeket.) Végül hosszú tökéletesítés után, megjelent a piacon a BUZA kolbász!

 

A Buza kolbász titka

Nemrég beszélgettünk és megkérdeztem, hogy mi a termékek titka. A válasz nagyon egyszerű volt. Semmi különös, csak hagyománytisztelet, jó minőségű alapanyagok, a hagyományos technológia pontos követése, szikkasztás, és amit Sanyi külön kihangsúlyozott: A nagyon magas hústartalom. Ők 85%-os hústartalommal dolgoznak!

Egyébként azt is elmesélte, hogy többen próbálták lebeszélni ennyi hús felhasználásától. Elég oda kevesebb is, és több szalonna, mondogatták neki. Ő azonban ragaszkodik a rendkívül magas hústartalomhoz…a családi hagyományok és magas minőség elvárása kötelezik! „Nagyapám eredeti címkéjét, receptúráját és nevét használom, muszály nagyon jónak lennie.” – Hangsúlyozza, bárki kérdezi a témáról!

Egyébként a Buza kolbász ma már egész nagy termékcsaládot takar. Van hagyományos parasztkolbász, szarvas kolbász, mediterrán szalámi is a kínálatban! Természetesen csípős és csemege változatban is!

Egyébként a kolbászok stílusukban eltérnek a békési kolbászoktól, már csak ezért is érdemes megkóstolni őket, ha új ízekre vágyunk!

A felhasznált hozzávalók nem titkosak. Lapockahús, szalonna, só, paprika, szerecsendió! Az arányok? Na, azt tessék kikísérletezni. Annyit ugye már tudunk, hogy 85% színhús, 15% szalonna…

Egyébként a kolbászok, már többször megmérettettek különböző versenyeken, és több rangos elismerést is myertek:

  • Magyar termék Nagydíj (2015-2017)
  • Érték és Minőség Nagydíj (2018-)
  • Paraszt szárazkolász teszt 1. helyezés (Pannon Gasztro Akadémia) 2018

A Buza sonka pedig valahogy így néz ki 3 hét érlelés után!  Klikk a képre, ha többet akarsz róla megtudni!

Buza drabolt sonka

 

Füstölt sonka Buza módra

Sanyi eddig is készített már füstölt sonkát, de csak a barátai részére, és csak alkalmakor…A barátok meg addig piszkálták, hogy mikor lehet már házi füstölt sonkához jutni tőle, télen-nyáron, hogy beadta a derekát, A Húsvéti szezontól kezdődően már füstöl sonka is lesz a kínálatban. Mitől lesz más, mint a házi sonkák úgy általában?

Az elkészítési módja a hagyományos. Minőségi sertés comb, sóoldatban fürdetve, hagyományos módon keményfán füstölve, és lógatva, minimum 3 hétig érlelve. Amiben különleges, az az, hogy kizárólag tengeri só felhasználásával készül! A képeket látva, meg kell kóstolni! Örülünk, hogy az ünnepi kínálatunkba tudhatjuk!

Kóstold meg te is a húsvéti kínálatunkból!

 

Végül egy szubjektív vélemény tőlünk!

Jó látni, hogy milyen hittel, és hagyománytisztelettel közelít a kolbászkészítéshez! Követni a családi hagyományokat, bevonni a családtagokat, együttműködni szakértőkkel, és ragaszkodni az előre megszabott elvekhez, minőséghez! Így kell ezt hitelesen csinálni! Utána pedig lesz, akinek ízlik, lesz akinek nem…ez már ízlés dolga! (Mi azért azt gondoljuk szinte mindenkinek ízleni fog, mert tényleg finomak!)

Még több ilyen kolbászkészítő mestert a magyar piacra!

ui: Jelen sorok írójaként, sajnos nem tudtam, hogy Söjtör,- a Buza kolbászok mellett- , Deák Ferenc szülőfalujaként is híres. Nem lennének büszkék rám a tanáraim, ha tudnák ezt a hiányosságomat!

Comments

Created On Monday, July 15, 2019 Posted By Varkonyi Istvan Comment Link
Nagyon jo minosegu az aru
Hol lehet rendelni aruikat?
Vegre van nem fustolt nem paprikas is. Hol van arlistabes rendelhetoseg
Udv
Varkonyi I

Leave your comment