Céges ajándék ötletek egy kicsit más nézőpontból, avagy hogyan változott az ületi ajándék divat?

A céges ajándékozás a mai napig népszerű az üzleti életben, azonban nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben, egy komoly minőségi evolúción ment át- Erről szeretnénk egy kicsit „értékezni”, természetesen nem elfelejtve, hogy a kolbaszaruhaz.hu egy gasztronómiai témájú oldal.

A cégek év végén a Karácsony közeledtével szívesen jelzik ajándékozással ügyfeleiknek, partnereiknek, munkatársaiknak, hogy örülnek az együttműködésnek, szeretnék folytatni tovább. Ez amennyiben nem kényszeredetten történik, finom módja annak, hogy a cégek pozitívan maradjanak meg az ajándékozottak fejében. Na, de hogyan is változott az üzleti ajándék divatja? Milyen ajándékokat érdemes vennünk üzletfeleinknek?

Céges ajándék kosár

Az üzleti ajándékozás kezdetei a 90-es években

„Céges” ajándékozás természetesen már az ősidők óta van, gondoljunk csak fiatalkori olvasmány élményeinkre, amikor a szomszédos ország/város királyának/vezérének/bírájának aranyozott kardot, kincseket visz magával egy-egy „tárgyalásra” a főhős. A történelmi kitekintéstől most viszont eltekintenénk, mert egyrészt nem vagyunk történészek, másrészt nem biztos, hogy ez a legjobb fórum erre.:-)

Szóval visszatérve a kora kilencvenes évekre: minden kialakulóban volt. Az üzleti ajándékozás is területén csetlett-botlott az ország. Egyrészt nem volt még mit ajándékozni, másrészt ötlet sem volt. Ezért hát jött a toll, a bögre, az olcsó tankpezsgő…

Az évek múlásával azonban egyre több cég kezdett céges ajándékokat kínálni, így színesedett az ajándék paletta: Névre szóló, de tucat borok, feliratos bögrék, tollak és vicces(nek szánt) üzenetek!

 

Whisky és bor a férfiaknak, csokoládé a nőknek

Üzleti évek jöttek-mentek…Megjelentek az ajándékok között a márkás Whisky-k és a borkultúra fejlődésével a finom borok. A 2000-es évektől egyre több cég ajándékozott a még mindig szokásos bögre-toll kombó mellé ételt-italt. A whisky-bor mellett a márkás csokoládé és bonbon is népszerű üzleti ajándék volt nőknek.

Érdekes, hogy ebben az időben a pálinka még egyeltalán nem volt jellemző, a divatja később jelent meg. Mai szemmel visszatekintve az is érdekes, hogy a tipikusan magyaros ajándékok egyeltalán nem voltak a cégek repertoárjában. Talán még ciki is volt a pálinka, pirospaprika, kolbász ebben az időszakban…Sajnos! Mert aki a saját kultúráját cikinek érzi…Hagy nem mondjam. Talán csak az Unicum volt a sorban.

A minőség viszont folyamatosan javul. Egyre kevesebb a gagyi.

.

Ajándéknak hungarikum, környezet tudatosak vagyunk, egészségesen élünk

Újra eltelt 10 év, a céges ajándékok divatjában pedig jelentős változás volt ismét. A magyar pálinka divatossá válásával, a gasztronómiában megjelent minőségi termékek térhódításával egyre inkább a hazai termékek felé fordult a cégek figyelme is. Tipikus üzleti ajándék férfiaknak a házi pálinka és a minőségi magyar bor. A női partnerek gyakran kapnak magyar kézműves csokoládét, sajtot, mézet és természetesene bort is.

Jellemző a minél egyedibb, exkluzív csomagolás is. A 2010-es évektől egyre fontosabb az egészséges és természetes táplálkozás népszerűsítése. Sokan ajándékoznak teát, mézet, olajokat. Egészségesen élünk és környezet tudatosak vagyunk, harsogják még a céges ajándékok is.

Uralkodók a tipikusan magyar termékek, Hungrikumok…Minden ajándék magyar termék, vagy azt sugallja magáról… A gasztronómián túl egyre népszerűbbek az élményprogramok, közösségi programok. (Fogadd szeretettel ezt a bungee jumping bérletet. :-) )

A cégek egyre nagyobb hányadban kedveskednek munkatársaiknak is, tipikusan valamilyen finomsággal. Itt is látszik a változás…fontosabbak vagyunk.

Azért lassan a klasszikus magyar pálinka-bor-csokoládé-pirospaprika-méz-olaj-gyönyörűen csomagolva termékek népszerűsége is csökken. Szokásossá váltak, valami újra van igény ismét.

 Céges ajánék sonka

Ez mondjuk azért már egy kicsit túlzás :-)

Ezt fogjuk idén kapni az üzletfeleinktől, cégünktől

 A cégek keresik az újat. Marad az erős magyar vonal, de változik a divat. Még természetesen divatos a pálinka-bor-kézműves csoki-méz kombó, de azért csökkent a népszerűségük.

Egyrészt sok cég úgy dönt, hogy nem ad ajándékot, hanem az erre szánt pénzt felajánlja valamilyen, általában társadalmi célra. Ez üdvözlendő! Örüljünk ha egy képeslapot kapunk, azzal, hogy XY cég a nevünkben Y Ft-ot ajándékozott egy gyermekotthonnak.

Az ajándékoknál pedig a kézműves magyar termékek: kreatív, gravírozott faeszközök, kézműves ajándéktárgyak a népszerű céges ajándékok. Gasztro vonalon pedig a szokásos magyar ételek-italok mellé felzárkózik a pirospaprika, és a kolbász-sonka-szalámi!

Tavaly ősszel és idén tavasszal vettük észre, hogy egyre több cég keres meg minket, hogy szeretne valamilyen igazán finom kolbászt vagy pirospaprikát ajándékozni munkatársaink vagy ügyfeleinek. Pedig igazán nem is foglalkoztunk ilyesmivel. Idén ősztől viszont tudatosan, mert látjuk van rá igény… Úgy, hogy ha cégvezető vagy keress meg minket. Vállajuk egyedi csomagok kialakítást/csomagolását… Na, de ez nem reklámblokk.

Szóval, elég nagy volt a céges ajándékozás evolúciója! Reméljük tetszett a cikkünk, ha van véleményed, kérjük oszd meg velünk kommentben vagy levélben.

 

Végül néhány üzleti ajándék ötlet:

Természetesen finom házi kolbász vagy sonka: Nem azért mert mi ezzel foglalkozunk, de tényleg kezd divatossá válni, és gyönyörűen kinéző finomságokat lehet találni. Ráadásul vidéki, becsületes családok termékei adhatod ajándékba…

Füstölt pirospaprika, pirospaprika válogatás: a füstölt pirospaprika tényleg különleges dolog, és mindaz igaz a paprika kapcsán is mint a kolbásznál.

Chili készítmények: szerintem mindenki érzékeli mekkora hóbort kezd kinőni ebből is…sokan örülnének neki

Főző est, mint közösségi program egy-egy csapatnak: Erre biztosan fognak emlékezni, hogy kitől kapták

Ne bort, hanem egy borkóstolást: Ugyancsak közösség erősítő remek program…persze, hogy megmarad kitől kaptuk.

 

 

Kolbászos csapat

Comments

Leave your comment