Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Csabai kontra gyulai, füstölt kontra lángolt

Csabai kontra gyulai, füstölt kontra lángolt

Csabai kolbász kontra Gyulai kolbász , Füstölt kolbász kontra lángolt kolbász, mi is a különbség? Melyiket is szeressük?

Mind a Csabai kolbász, mind a gyulai kolbászféleség hungaricum, igy eredetvédett, ami jelenti hogy csak kizárólag magyaralapanyagokból készülhet.

Nagy különbség viszont hogy míg a Gyulai kolbász szigorúan ellenőrzött körülmények között, tradicionális recept alapján készül, úgy mint a sertés meghatározott részeiből adott mennyiségű szalonnával, sóval, csemege és csípős paprikával, fokhagymával, borssal és őrölt köménnyel készül, vékonybélbe rövidre töltve úgy a másik, a Csabai termelője; háza válogatja hogy milyen receptet követ. Mindenkinek megvan a maga kedvelt receptúrája ami egészen különös összetevőket is tartalmazhat, de egy biztos hogy borsot nem.

De mi is a különbség  füstölt és lángolt kolbász között?

Füstölt kolbász: Kemény fa fűrészporon füstölt, a kolbász füstölés max 20 fokon történhet (hideg füst), a füstölési  idő 8-20 óra. Azaz a kolbászokkal egy légtérban fűrészport begyújtunk, vigyázva arra, hogy ne legyen a hőmérésklet 20 foknál több. A füstölést több részletben is végezhetjük! Füstölés-szellőztetés-füstölés! A füstölédi módból adódik, hogy a kolbász még füstökés után is folyamatosan szikkad, veszít nedvességtartalmából, így némi időre van szükség a végleges íz és állag eléréséhez!, Bükkfa, bükkfafűrészpor, gyümölcsfa, gyümölcsfafűrészpor a legalkalmasabb a kolbászfüstölésre

Lángolt kolbász: Hasonló a hidegfüstöléshez, azonban a lángolt kolbász egy rövid, intenzív érlelési, füstölési eljárással készül. Ilyenkor a lángolt kolbász gyorsan elveszíti nedvességtartalmát, és térfogatát, kissé megszikkad, így azonal száraz lesz.

További infókat a kolbászokról a https://hu.wikipedia.org/wiki/Kolb%C3%A1sz  címen találhattok!

 

Amennyiben szeretnéd ízben is ismerni a különbséget úgy válaszd az alábbi Házi kolbász kínálatunkból

Kolbászos csapat