Füstölt paprika – Hogyan készítsük házilag és mire használjuk?

A füstölt paprika igazán remek fűszer. Benne van a magyar fűszerpaprika tüzessége, és a szabad tűzön készült hagyományos ételeink füstössége. Az őrölt fűszerpaprika füstölés nem mai találmány, még is most kezd divatba jönni. Nem csoda, igazán jó társ, ha egy finom pirospaprika alapú ételt akarunk készíteni, teljesen illeszkedik a magyar konyha ízvilágába. Mi is nagyon nagy örömmel vettük fel a termékkínálatunkba, és szerencsére sikerült találni egy abszolút természetes füstölt paprika őrleményt, nagyon ízléses csomagolásban.

Na, de hogyan is tudunk füstölt paprikát készíteni házilag? Egyeltalán mire használjuk az így készült pirospaprikánkat, és mire ne? Ebben próbálunk segíteni.

Füstölt paprika készítése

A füstölt pirospaprika készítése házilag

Ha már füstölt paprikát szeretnél otthon készíteni, biztosan van tapasztalatod hagyományos őrölt pirospaprika készítésében. Azt gondoljuk, hogy kevesek akarnak mindjárt füstölt pirospaprikát készíteni. Először érdemes begyakorolni a hagyományos szárítását, érlelését, őrlését.

Na , de még is kezdjük az elejéről. Szedjük le a fűszerpaprikánkat, és fűzzük hagyományos füzérbe. Ezt a legegyszerűbben egy tűvel és cérnával tudjuk megtenni. Nem nagy meglepetés :-) Érdemes a zöld szárán összefűzni a paprikát, hogy ne az értékes része sérüljön. Felmerülhet kérdésként, hogy miért ne szedjük ki a zöld szárát a fűszerpaprikának, még szárítás előtt? Hmm, egrséz így szokás, másrészt ekkor még nagy a pirospaprika nedvességtartalma, és nehezebb megtenni, harmadrészt, meg hogyan fűznénk fel, úgy hogy ne sérüljön?

A felfűzött pirospaprikát, a napon érleljük. A legjobb ha jó szellős helyre fellógatjuk, természetesen déli fekvésű helyre, de úgy, hogy ne érje eső, és azért legyen néha árnyékba is. (Az esőtől, és a folyamatos égető naptól megbarnulhat.)

Ha megszáradt és megérett a fűszer paprikánk, akkor jöhet a paprika őrlés. Távolítsuk el a paprika szárát, rakjuk egy nagy tálba a fűszerpaprikát, és indulhat a darálás. Darálni bármivel jó, amivel légmentesen tudjuk megtenni. A szálló pirospaprika őrlemény eléggé kellemetlen, főleg ha csípőspaprikát készítünk. Mi egyébként sokáig egyszerű kávédarálóval őröltük a paprikánkat.

Jó alaposan daráljuk meg a pirosparikát, legyen porszerű. Ha elkészültünk, akkor rakjuk üvegbe, vagy műanyag zacskóba, és száraz, sötét helyen tároljuk.

 

Mitől lesz különösen finom a házilag készített őrölt pirospaprika?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért és mitől lesz finomabb és élénk piros a kézileg készült pirospaprika. A válasz egyszerű. Egyrészt a szárítás nem erőszakosan, sötét érlelőben történik. A napsugarak utóérlelő hatása nagyon jót tesz a paprika színének.

Másrészt kézzel megfogjuk az összes paprikát, amikor eltávolítjuk a szárát! Természetes, hogy a rosszakat kidobjuk. Harmadrészt csak a paprika húsa marad a paprika őrleményben. Na, ettől lesz igazán élénk piros az őrölt paprikánk, és ettől lesz igazán finom. Gépi folyamatoknál ezt nem tudják garantálni.

A pirosparika füstölése

Fent leírtuk, hogy miként készítsük az őrölt pirospaprikát. A füstölt paprika elkészítése egy lépésben tér el a fent bemutatottól. Amikor leszedjük a megszárított paprikáról a szárát a paprikát régi fém tepsikre rakjuk, nem túl vastagon. Ezután hagyományos füstölt kolbász füstölőben füstöljük meg. Nagyon fontos, hogy füstölésnél csak keményfát használjunk. Semmi adalékanyagot, ízfokozót. Akkor lesz igazán rubinvörös, és zamatos a füstölt paprikánk. A füstölésnél kövessük a kolbászfüstölésnél leírtakat. Annyi különbséggel, hogy paprika füstölésénél nem számít annyira a hőmérésket. Nem kell aggódnunk, ha egy kicsit melegebb van. Ha még nem sokszor készítettünk füstölt paprikát érdemes játszani a füstölés mennyiségével, amíg megtaláljuk a nekünk legjobban tetsző ízeket. Jó játékot!

 Füstölt pirospaprika

Milyen füstölt paprikát kínálunk mi?

Természetesen a kolbászokhoz, passzol a pirospaprika, ezért sokan kerestétek nálunk ezeket a termékeket is. Úgy, hogy igyekeztünk felkutatni igazán finom és gyönyörű rubinvörös pirospaprikát. Kínálunk hagyományos őrölt pirospaprikát, és füstölt paprikát is! Sokáig ízlelgettük a parikákat, hogy igazán zamatost tudjunk kínálni. Az átalunk kínált füstölt paprika, kézzel szedett, többféle fa keverékén füstölt, bíborvörös színű termék. Aromazáró csomagban kínáljuk, őket, így ízük és aromájuk nagyon hosszú idő után is olyan, mintha frissen jött volna a füstölőről, darálóból. Fantasztikusak.

Ami fontos, hogy csak természetes alapanyagot tartalmaz, a hagyományos elkészítési módnak köszönhetően.

 

Milyen ételekhez használjunk füstölt paprikát?

Röviden bármilyen ételben, ahol egyébként pirospaprikát használunk. Egy kicsit bővebben pedig azt tanácsoljuk, hogy olyan esetekben, amikor egy kis szabadtűzi füstös érzetet akarunk az ételnek adni! Érdemes kísérletezni. Pörköltek, gulyásleves az alap. Ami nekünk még nagy kedvencünk, hogy a grillhúsok pácolásához használjuk. Érdemes ezt is kipróbálni. Nagyon pikáns ízeket kapunk. Mi egy párszor próbáltuk már tepsis burgonya sütésekor is. Füstöl paprikás, olajos pácot készítettünk, és abba forgattuk meg a krumplit. Szóval, kísérletezzünk…

Ha van egy jó, tipped írd meg nekünk kommentbe. Ha pedig kedvet kaptál a füstölt paprikához, nézd meg kínálatunkat!

Kolbászos csapat

Comments

Leave your comment