Gluténmentes kolbász- kapható ilyen a piacon?

 

Gluténmentes kolbász- Kapható ilyen a piacon?

 

Gluténmentes, adalékmentes, laktóz mentes. Sokunk számára ez csak egy egzotikus, divatos kifejezés. Sajnos, sokak számára viszont húsbavágó kérdés, mindennapos küzdelem ilyen termékek felkutatása. Évről-évre nő azoknak a száma akiknek ilyen jellegű problémájuk van, de ennek ellenére nagyon nehéz ilyen jellegű termékeket felkutatni.

 De miért is?

Egyrészt mert kevés ilyen jó minőségű termék van, másrészt, mert a termékek egy jó részéről nem lehet hitelt érdemlően eldönteni, hogy pontosan mit is tartalmaz. Ki gondolná például egy májkrémről, hogy tejet tartalmaz(hat)?

 De, hogyan is néz ki ez a házi kolbászoknál?

Füstölt házi kolbász? Az hús! Persze, hogy adalékmentes és gluténmentes, vágjuk rá 100-ból 90-en. De biztosan így van? Igen, a legtöbb kézműves házi kolbász hagyományos eljárással készül, így nem tartalmaz, csak húst, zsiradékot, paprikát, fűszereket(sót).

De tudnunk kell, hogy a fűszerek, sók is tartalmazhatnak nyomokban allergén összetevőket, amelyek az esetek 99,9%-ban nem okoznak gondot. Viszont élnek közöttünk olyanok, akik rendkívül érzékenyek, és egy minimális glutén, tejfehérje is komoly egészségügyi problémákat okozhat náluk.

 Akkor most vannak-e  gluténmentes kolbászok, füstölt sonkák, kérdezhetitek.

Szerencsére igen! Egyre több és több termelő ismeri fel azt, hogy a garantáltan glutén- és adalékmentes elkészítésre is figyelnie kell, illetve igyekszik szakhatóságok által bevizsgáltatni a termékeit.

Kint voltunk a múlt hét végi http://www.disznotoroskolbaszfesztival.hu/ -n , és jó volt látni, hogy egyre több termelő tudja, érti az élelmiszerallergiások problémáit, és készít elképesztően finom, és kiváló minőségű gluténmentes, nitrátmentes kolbászt. Igaz, ez egyelőre még nem általános, de több standon is találkoztunk ilyen termékekkel, illetve említették a bevezetésüket a közeljövőben! Érdemes lesz figyelni rá! Úgy látszik a gasztroforradalom elérte a kolbászok világát, ebből a szempontból is. Éljen! Éljen!  

Még egy mondat ide kívánkozik: Elképesztően sok finom kolbászt lehetet kóstolni  a fesztiválon! Évről-évre finomabbak a házi kolbászok! Jó dolog, hogy vannak ilyen kistermelőink! Támogassuk őket azzal, hogy fogyasztjuk a termékeiket!

 

És hogyan állunk mi az adalékmentes termékekhez?

Büszkén jelentjük, hogy „rajta vagyunk a dolgon”. Egyrészt folyamatosan egyeztetünk a termelőkkel, és keressük az ilyen termékeket, másrészt hamarosan megújulunk, és a megújulásunknak az egészségtudatosság is része lesz. Minden termékről egy értelműen jelezni fogjuk, hogy milyen csoportba tartozik, kik fogyaszthatják, glutén, laktóz, illetve nitrát mentesek-e, illetve tervezzük több ilyen terméknek a bevezetését is!

 Szóval kövessetek minket, érdemes!

 Kérünk benneteket, hogy ötleteitekkel segítsetek: Milyen termékeknek örülnétek, mi hiányzik jelenleg ami fontos nektek stb. Írjatok bátran!

Kolbászos Csapat!

 

 

 

 

Comments

Leave your comment