Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Házi kolbász recept, ahogy nagyapám is készítette

Házi kolbász recept, ahogy nagyapám is készítette

házi kolbász pofon egyszerű termék nem kell hozzá csak, hús, zsiradék,  piros paprika, csípős piros paprika, fokhagyma, só, kömény, meg persze sertés- vagy marhabél, amibe beletöltjük.

De lássuk csak, pontosabban, hogy készül a békési házi kolbász, hogy ilyen szép sült kolbászunk legyen, mint a képen!(Családunk 100 éve így készíti)

Házi sült kolbász

Házi kolbász hozzávalók:

  • 10 kg vegyes sertés hús (arány 7 kiló sovány és kb. 3 kg zsíros hús), ideálisan nagyobb súlyú sertésből
  • 20 dkg édes darált piros paprika
  • 10 dkg csípős darált paprika
  • 10 dkg préselt fokhagyma
  • 20 dkg só
  • 3 zacskó egész kömény (1 zacskó 40 g)
  • kb. 20 méter sertés- vagy marhabél (jobb helyeken kapható)

 

 Házi kolbász elkészítése

A húst  közepes tárcsán ledaráljuk, hozzáadjuk a hozzávalókat ilyen sorrendben: Rákenjük a foghagymát, rászórjuk a köményt, majd a paprikát, végül a sót! Az összes hozzávalóval jól átdolgozzuk, többször átgyúrjuk majd indulhat a töltés a disznó bélbe. 

A kolbász töltése is fontos lépés. Igyekezzük úgy tölteni a kolbászt, hogy közepesen legyen kemény. Legyen tartása, tömörsége, de ne legyen kemény. (Egyrészt sütéskor könnyebben szétdurran, másrészt nem ideális a sok levegő a töltelék között.) A vastag kolbászokat egy vasag tűvel szurkáljuk is meg.

Tölteni a lgjobb a saját disznóbélbe, vagy marhabélbe! Ma már viszonyleg könnyű venni a boltban is. Töltés után egy éjszaka hagyjuk rudakon kilógni, majd mehet a füstre. 2-3 napi füstölés elég lesz.

De könyörgök, egyetek frissen sütve is, mert nagyon finom! (hűtőben néhány napig, fagyasztóban néhány hónapig eláll, füstölés nélkül is)

Ezzel ismerősöknél tuti, hatalamas sikeretek lesz!

 

Tippek, tanácsok:

    • Kilónként 2 dkg édes, és 1 dkg csípős paprikát használjunk, így lesz kellemesen csípős
    • Igyekezzetek nagyobb súlyú, érettebb húsú sertést szerezni, minimum 150-160 kg-t. Abból igazi a kolbász. Ne aggódjatok lesznek olyanok, akik kolbászkészítésre hizlalják a sertést. ( Mondjuk boltból nehezebb lesz megállapítani, milyen volt az állat.)
    • Ne használjunk bolti paprikát, inkább keressünk egy termelőt. Tudom nem könnyű, de megéri. Így lesz csak igazán tűzpiros a kolbászotok. Egy későbbi blogban majd megírjuk, hogy miért éri meg házi parikát használni, miért jobb.
    • Töltsetek vékonybélbe és vastag bélbe is, megéri. Ne kérdezzétek miért, de egy kicsit más íze lesz. Ne féljetek a zsírtól, az is kell az ízhez. További előny még, hogy a vastag kolbász lassabban szikkad, tovább lesz jó állagú.
    • Füstöléshez keressetek hozzáértőt- sok értékes kolbász mehet veszendőbe ( Ragaszkodjatok a kemény fán füstöléshet. A többi nem az igazi.)
    • Ne ijedjetek meg, ha a frissen elkészült és megsütött kolbász csípőssebb, mint szeretnétek. 1-2 hét, és veszít az erejéből. Frissen mindig csípősebb! 

 

Egyétek sütve és füstölve is! Egészségetekre! Ezt vizsgálhatja bármilyen hazai vagy EU-s hatóság,  ez garantáltan természetes és adalékmentes lesz!

Ha valakinek van egy jó receptje, küldje, szívesen megosztjuk a nagyvilággal!

Ha pedig nincs kedved vagy lehetőséged kolbászt készíteni, kóstold meg házi kolbász kínálatunkat. Nem bánod meg!

                Nézd meg a Csabai kolbászklub receptjét is, az alapító Krajcsó Pál nyomán!

                                                  Füstölt kolbász kínálatunkért katt ide!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: csabai kolbász kolbász receptek