Hurka recept, a békési disznótorok stílusában

A hurka az egyik legtipikusabb disznótoros étel a házi kolbász az abált szalonna, és a füstölt sonka mellett. Rengeteg formában készítik, mi most a tradicionális békési receptet mutatjuk be. Főtt húsból, borssal, rizzsel.

Írtunk már a hurka sütésről, többféle kolbász receptről, de a hurka recept még hiányzott a repertoárból. Sokan kértétek, hog legyen már végre hurka receptünk is.  Most pótoljuk! Konzultáltunk a szakértőkkel, (nagymamák, kolbászkészítő mesterek stb.), és összeszedtük magunkat...

Hurka hagyományos recept alapján

Mi is a hurka?

Amikor hurkáról beszélünk, akkor legtöbben a tradicionális disznótoros, véres-, májas, vagy rizses hurka gondolunk. Pedig a hurka alapvetően egy gyűjtőfogalom. Készülhet, marha, sertés, birka vagy szárnyashúsból, és belsőségből. Rengeteg receptvariációja van, felsorolni is nehéz.

De azért többnyire a disznótorokban készült klasszikus sertés hurkára gondolunk, amely a kolbász mellett, minden falusi disznótor finomsága.

Mi most a disznótoros rizses hurka receptjét mutatjuk be, ahogyan évszázadok óta készítik, abalében főzve, főtt belsőséggel, főtt rizzsel, borsozva stb.

Aki a hurkákról még többet szeretne tudni, annak javasoljuk a wikipédián a hurka bejegyzését!

 

Rizses hurka hozzávalói

A recept nem bonyolult a tipikus magyar konyha fűszereire lesz csak szükségünk.

A alábbiz összetevők kb. 5 kg hurkához elégségesek.

 • Kb 4 kg hús és belsőség vegyesen az alábbiakból

  • fejhús,

  • pofahús,

  • máj, szív, vese, lép, tüdő,

  • bőrke, szalonna, állati vér és húsnyesedék

  • Zsiradék (Elég a fentieken lévő zsiradék, nem kell hozzátenni)

 • 50 dkg rizs

 • 3-5 dkg őrölt feketebors

 • esetleg 2-3 dkg pirospaprika (nem mindenki rak bele)

 • 5-6 dkg só

Valami ilyesmit kell kapnunk, ezért küzdünk. A hurka és a kolbász a családtól jött, de jöhetett volna Knyiháréktól, Kovácséktól is.

 • Sült hurka- ezért küzdünk

 

A hurka készítésének menete

 

 1. Az igazán finom hurkához az szükséges, hogy a hús és a belsőségek, egy üstben, jól összefőjenek. Ehhez kb. 2-3 órára lesz szükség. Általában a disznótorokban a feldolgozás során, folyamatosan kerülnek be az összetevők az üstbe, vagy népiesen abalébe.

 2. A rizst külön kell megfőzni, de tradicionálisan ezt is a megfőtt disznótoros húsok és belsőségekről leszűrt vízben. (Magyarán az abalében rakjuk fel a rizst, enyhén megborsozva.) Megborsozni azért jó már a rizst is, mert ettől sokkal jobb ízű lesz a hurkánk, mint ha csak az összetevők összekeverésekor adnánk hozzá. (De majd akkor is borsozunk.) Fontos, hogy a rizs főzzük puhára, mert egyébként roppanós lesz a hurkában. (Sütéskor és abáláskor már nem fog megpuhulni.)

 3. A megfőtt, és leszűrt húsokat és belsőségeket megdaráljuk, közepes méretű darálón.

 4. A húst összekeverjük a főtt rizzsel. (A rizst is jól lecsöpögtetjük előzőleg. Lesz zsírunk anélkül is elegendő a hurkában.)

 5. Jöhet a fűszerezés. Rászórjuk az összekevert hurka alapanyagokra a borsot, a sót és a paprikát. Azután összekeverjük. Érdemes kóstolni az első keverés után, és ha nem érezzük elég sósnak vagy borsosnak a hurkatölteléket, akkor ízlés szerint még fűszerezhetünk. (Sokfelé az országban majorannát is raknak a hurkába, de a békési hurkában ez nem jellemző. Ha szereted, akkor nyugodtan még rakhatsz hozzá azt is, a recept egyébiránt ugyanaz.)

 6. Már csak a töltés van hátra. Sokféle hurkatöltőt ismerünk, és teljesen minegy, hogy mit használunk. Egy tanácsunk viszont van. Vékony bélbe töltsétek a hurkát. Sokkal könnyebben át lehet sütni a hurkát, mint vastag bélben.

 7. A hurkatöltés befejeztével már csak a hőkezelés, az úgynevezett abálás van hátra. Ezannyit jelent, hogy forrásban lévő vízbe még néhány percre belógatjuk a hurkákat. Érdemes valamilyen olyan hőálló hálóban, amivel ki tudjuk könnyen emelni az elkészült hurkát. Ez csak azért fontos, hogy ne sérüljenek meg.

 8. Abálás után, hagyjuk kihűlni, és mehet a sütőbe, a barátoknak kóstolásra, vagy ha túl sokat készítettünk akkor a hűtőbe.

Praktikus tanácsok a hurka készítéshez

 

 • Merjünk bátran fűszerezni, borsozni. Nem könnyű étel, sok fűszert felvesz a zsíros hús.

 • Az abálást forró, lobogó vízben, max. 1-2 percig végezzük. (Általában feljön a víz felszínére, ha kész, de ha gyakorlatlanok vagyunk, inkább legyen az óra a barátunk. Tapasztalt nagymama is jól jön ilyenkor.

 • Otthon is tudunk jó hurkát készíteni, a fent leírtak szerint. Ekkor az össze vásárolt belsőségek, és hús mellet, a bőrke és a szalonna természetesen tokaszalonna. Ez elég zsiradékot és ízt fog adni. (Persze disznótorban mindent könnyebb megoldani, de nem gondolom, hogy a disznótorokban minket olvasgatnak hurka készítéskor, jó tanácsokért.)

 • Szerencsére mos már egyre több helyen lehet kapni igazi, tradicionális hurkát. Érdemes megkeresni azt a jó hentesüzletet, boltot, ahol hosszú évekig beszerezhetjük  a klassz disznótorost! Higgyétek el megéri, és VANNAK jó húsüzletek, hentesek!

Ha pedig nincs időd, vagy lehetőséged elkészíteni a disznótorost, keresgélj nálunk, a kolbászkészítő mestereink termékeiből!

Ha véleményed van, vagy csak egyszerűen hülyeséget írtunk, akkor oszd meg velünk!

kolbászos csapat

Comments

Created On Saturday, December 22, 2018 Posted By Ildi Comment Link
jónak néz ki

Leave your comment