Hurka recept, a békési disznótorok stílusában

A hurka az egyik legtipikusabb disznótoros étel a házi kolbász az abált szalonna, és a füstölt sonka mellett. Rengeteg formában készítik, mi most a tradicionális békési receptet mutatjuk be. Főtt húsból, borssal, rizzsel.

Írtunk már a hurka sütésről, többféle kolbász receptről, de a hurka recept még hiányzott a repertoárból. Sokan kértétek, hog legyen már végre hurka receptünk is.  Most pótoljuk! Konzultáltunk a szakértőkkel, (nagymamák, kolbászkészítő mesterek stb.), és összeszedtük magunkat...

Hurka hagyományos recept alapján

Mi is a hurka?

Amikor hurkáról beszélünk, akkor legtöbben a tradicionális disznótoros, véres-, májas, vagy rizses hurka gondolunk. Pedig a hurka alapvetően egy gyűjtőfogalom. Készülhet, marha, sertés, birka vagy szárnyashúsból, és belsőségből. Rengeteg receptvariációja van, felsorolni is nehéz.

De azért többnyire a disznótorokban készült klasszikus sertés hurkára gondolunk, amely a kolbász mellett, minden falusi disznótor finomsága.

Mi most a disznótoros rizses hurka receptjét mutatjuk be, ahogyan évszázadok óta készítik, abalében főzve, főtt belsőséggel, főtt rizzsel, borsozva stb.

Aki a hurkákról még többet szeretne tudni, annak javasoljuk a wikipédián a hurka bejegyzését!

 

Rizses hurka hozzávalói

A recept nem bonyolult a tipikus magyar konyha fűszereire lesz csak szükségünk.

A alábbiz összetevők kb. 5 kg hurkához elégségesek.

 • Kb 4 kg hús és belsőség vegyesen az alábbiakból

  • fejhús,

  • pofahús,

  • máj, szív, vese, lép, tüdő,

  • bőrke, szalonna, állati vér és húsnyesedék

  • Zsiradék (Elég a fentieken lévő zsiradék, nem kell hozzátenni)

 • 50 dkg rizs

 • 3-5 dkg őrölt feketebors

 • esetleg 2-3 dkg pirospaprika (nem mindenki rak bele)

 • 5-6 dkg só

Valami ilyesmit kell kapnunk, ezért küzdünk. A hurka és a kolbász a családtól jött, de jöhetett volna Knyiháréktól, Kovácséktól is.

 • Sült hurka- ezért küzdünk

 

A hurka készítésének menete

 

 1. Az igazán finom hurkához az szükséges, hogy a hús és a belsőségek, egy üstben, jól összefőjenek. Ehhez kb. 2-3 órára lesz szükség. Általában a disznótorokban a feldolgozás során, folyamatosan kerülnek be az összetevők az üstbe, vagy népiesen abalébe.

 2. A rizst külön kell megfőzni, de tradicionálisan ezt is a megfőtt disznótoros húsok és belsőségekről leszűrt vízben. (Magyarán az abalében rakjuk fel a rizst, enyhén megborsozva.) Megborsozni azért jó már a rizst is, mert ettől sokkal jobb ízű lesz a hurkánk, mint ha csak az összetevők összekeverésekor adnánk hozzá. (De majd akkor is borsozunk.) Fontos, hogy a rizs főzzük puhára, mert egyébként roppanós lesz a hurkában. (Sütéskor és abáláskor már nem fog megpuhulni.)

 3. A megfőtt, és leszűrt húsokat és belsőségeket megdaráljuk, közepes méretű darálón.

 4. A húst összekeverjük a főtt rizzsel. (A rizst is jól lecsöpögtetjük előzőleg. Lesz zsírunk anélkül is elegendő a hurkában.)

 5. Jöhet a fűszerezés. Rászórjuk az összekevert hurka alapanyagokra a borsot, a sót és a paprikát. Azután összekeverjük. Érdemes kóstolni az első keverés után, és ha nem érezzük elég sósnak vagy borsosnak a hurkatölteléket, akkor ízlés szerint még fűszerezhetünk. (Sokfelé az országban majorannát is raknak a hurkába, de a békési hurkában ez nem jellemző. Ha szereted, akkor nyugodtan még rakhatsz hozzá azt is, a recept egyébiránt ugyanaz.)

 6. Már csak a töltés van hátra. Sokféle hurkatöltőt ismerünk, és teljesen minegy, hogy mit használunk. Egy tanácsunk viszont van. Vékony bélbe töltsétek a hurkát. Sokkal könnyebben át lehet sütni a hurkát, mint vastag bélben.

 7. A hurkatöltés befejeztével már csak a hőkezelés, az úgynevezett abálás van hátra. Ezannyit jelent, hogy forrásban lévő vízbe még néhány percre belógatjuk a hurkákat. Érdemes valamilyen olyan hőálló hálóban, amivel ki tudjuk könnyen emelni az elkészült hurkát. Ez csak azért fontos, hogy ne sérüljenek meg.

 8. Abálás után, hagyjuk kihűlni, és mehet a sütőbe, a barátoknak kóstolásra, vagy ha túl sokat készítettünk akkor a hűtőbe.

Praktikus tanácsok a hurka készítéshez

 

 • Merjünk bátran fűszerezni, borsozni. Nem könnyű étel, sok fűszert felvesz a zsíros hús.

 • Az abálást forró, lobogó vízben, max. 1-2 percig végezzük. (Általában feljön a víz felszínére, ha kész, de ha gyakorlatlanok vagyunk, inkább legyen az óra a barátunk. Tapasztalt nagymama is jól jön ilyenkor.

 • Otthon is tudunk jó hurkát készíteni, a fent leírtak szerint. Ekkor az össze vásárolt belsőségek, és hús mellet, a bőrke és a szalonna természetesen tokaszalonna. Ez elég zsiradékot és ízt fog adni. (Persze disznótorban mindent könnyebb megoldani, de nem gondolom, hogy a disznótorokban minket olvasgatnak hurka készítéskor, jó tanácsokért.)

 • Szerencsére mos már egyre több helyen lehet kapni igazi, tradicionális hurkát. Érdemes megkeresni azt a jó hentesüzletet, boltot, ahol hosszú évekig beszerezhetjük  a klassz disznótorost! Higgyétek el megéri, és VANNAK jó húsüzletek, hentesek!

Ha pedig nincs időd, vagy lehetőséged elkészíteni a disznótorost, keresgélj nálunk, a kolbászkészítő mestereink termékeiből!

Ha véleményed van, vagy csak egyszerűen hülyeséget írtunk, akkor oszd meg velünk!

kolbászos csapat

Comments

Leave your comment