Hurka sütése kidurranás nélkül- A család nyugalmát megörző tippek

A hurka remek, ínyenc étel, viszont a hurka sütése sokszor bosszantó. Szinte mindig szétrobban, kiszakad a bél. Ezzel ugyan élvezeti értékéből nem veszít a hurkánk, de nem annyira esztétikus, nehéz vágni stb. Meg egyébként is csak úgy bosszantó!

Nem oly régen írtunk egy cikket a hurka és kolbász sütéséről, de sokan kértétek, hogy legyen egy összefoglaló csak a hurka sütésről. Mire figyeljünk, mit próbáljunk meg, hogy ne legyen bosszúság a konyhában!

Ebben próbálunk segíteni ezzel a cikkel!

Hurka sütése- Egy remek sült hurka

Így süsd meg a disznótoros hurkát

A hurka a kolbász mellet ez egyik fő csemegéje a disznótornak. Sokféleképpen készítjük, lehet májas, lehet véres, készülhet majorannával, vagy anélkül. Szinte minden tájegységen máskép készítik, de néhány dologban közösek: főtt rizs, főtt hús, jó sok bors, biztosan lesz benne. Akárhogy is készül, az biztos, aki szereti, az rajong érte. Egyébként a hurka már magában hőkezelt, magas hőfokon abálva készül azért sütjük meg, hogy finomabb legyen.

Na, de hogyan készítsük el, hogy ne legyen bosszúság a konyhában? Ez a klasszikus folyamat:

    • A hurkát sütőben, egy nagyobb tepsiben a legegyszerűbb sütni. Melegítsd elő a sütőt l 170 fokra- 180 fokra.

    • Tedd a hurkát a tepsibe. Fontos, hogy úgy helyezd el a hurkákat, hogy a szálak ne érjenek egymáshoz. Egyébként összeragadnak, összesülnek, és kidurrannak!

    • Sütés előtt kicsit szurkáld meg a hurkát! Ha ezt elmulasztod, tuti, hogy szétdurran! Fontos, hogy lehetőség szerint vékony tűvel szurkáld. Ha vastag húsvillával szurkálod össze, akkor is szétrobban! Nem kell sokat szurkálni, elég darabonként néhány helyen!

    • Önts egy kevés vizet a hurka alá, hogy ne ragadjon a tepsihez oda. Egy fél decis adag elég lesz! Úgy is elég sok a zsiradék benne, főleg, ha igazi disznótoros!

    • Mennyi ideig süssük a hurkát? Ha puhán szereted, akkor kb. fél órát, ha szeretnéd, hogy a bőre ropogós legyen, akkor 10 perccel tovább!

Felmerülhet a kérdés, hogy biztosan nem durran szét a hurkánk, ha a fentiek szerint járunk el?

Sajnos nem. Szurkálással is elég gyakran kidurran. Ezért adunk néhány plusz tippet!

Nálunk legutóbb így sikerült a hurka sütése:

 Sült hurka nálunk

Mi az oka a hurka szétdurranásának?

Ezt fontos tisztáznunk, ha meg akarjuk találni a megoldást. Szerintünk, és több sztár séf szerint is az ok egyszerű: A hurkát rendszerint az elkészítése után jóval később sütjük meg. Ekkorra már veszített a bőre a rugalmasságából. Ez vezet a szétdurranáshoz. (Nyilván hő hatására elkezd tágulni a hurka tartalma, a bőre pedig nem tud ezzel lépést tartani!

Mi a tippünk?

Áztassuk be a sütés előtt 10-15 percre a hurkát. Ez sokszor fog segíteni. (Ha friss, akkor nem kell!)

Nyilván felmerül a kérdés, hogy sokszor frissen is kidurran, pedig szurkáljuk. Igen, de ekkor valószínűleg olyan keményre volt töltve, hogy semmi sem segít!

 

Hurka sütése fagyasztott hurkából

 

Ha fagyasztóból vettük elő a hurkát, akkor a fentiek alapján adódik a válasz! Ki kell olvasztani, legalább félig! Az a jó, ha a saját levében egy kicsit ázik. Ettől eltekintve a normál módon!

 

Hurka fogyasztása

Sütés után már csak az elfogyasztás van hátra. Mi a sima, puha fehér kenyérre, és a kovászos vagy a sima ecetes uborkára esküszünk! Esetleg némi párolt vöröskáposztával! Szóljon is hozzá bármit a dietetikusunk, vagy a WHO!

 Ha pedig nincs kedves hurka sütéssel bíbelődni, válogass a házi kolbász kínálatunkból!

Fontos, hogy mi sem tudunk mindent tökéletesen. (Bár elég sok kolbászkészítő mestert tudtunk megkérdezni, akik azért már láttak hurka sütést néhányat…meg disznótorban is voltunk vagy százban…)

Ha van véleményed, vagy marhaságot írtunk, akkor kérjük, kommentben üzend meg nekünk!

Kolbászos csapat

Ha szereted a finomat, akkor az abált szalonnáról szóló cikkünket is szeretni fogod!

Comments

Leave your comment