Kolbász füstölés a hagyományos módon, hidegfüstöléssel

Elkészült a kolbászunk egy remek recept alapján. Már csak egy lépés van hátra a finom kolbászunk füstölése. Na, de hogyan is csináljuk, mire figyeljünk, hogy igazán finom füstölt kolbászt készítsünk? Milyen füstölőnk legyen? Egyeltalán mi az a hidegfüstölés? Ebben próbálunk segíteni.

Annyit elöljáróban, hogy ha kolbászt tudunk füstölni, akkor sonkát is! Ja és kommentelj bátran!

kolbász füstölése hidegfüstöléssel

 

Miért füstöljük a kolbászt?

Manapság egyszerű a dolgunk, ha el akarjuk tartani a húst, hisz ott a hűtőszekrény, de nem mindig volt így. A régmúltban csak két megoldás volt a hús tartósítására: Vagy kisütötték a húsokat és elrakták a saját zsírjukban, vagy megfüstölték azokat. Mindkét megoldás kiváló a hús eltartásához, de a hús íze más és más lesz. (A zsírban azért áll el a hús mert így elzárjuk a levegőtől, meggátolva az oxidációt, és bomlási folyamat megindulását.)

Füstölés során pedig meggátoljuk a baktériumok szaporodását, ezzel gátolva a bomlási folyamat megindulását.

A füstölésnek azonban van még egy nagyon pozitív hatása: Sokkal ízletesebbé válik tőle a hús, szakszerű füstölési eljárással.

A füstölésről is elmondható, -mind oly sok nagyon jó dologról a gasztronómiában-, hogy nagyon régre nyúlik vissza az eredete. Gyakorlatilag a tűz megismerésével együtt kezdte el az emberiség használni ezt a tartósító módszert, Magyarországon is több évszázadra tekint vissza a hagyománya! Na de hogyan is füstöljük a kolbászunkat?

 

Hidegfüstölés, melegfüstölés, ezek mit jelentenek?

Fontos megemlíteni, hogy amikor házi kolbász, sonka, szalonna, szalámi füstöléséről beszélünk, akkor az ún. hidegfüstölés módszeréről beszélünk. Ez a gyakorlatban 10-25 celsius fok közötti hőmérsékleten történik, és a hús nyers marad a füstölés során! Házias termékeknél gyakorlatilag ezt alkalmazzuk.

Melegfüstölést elsősorban virsliknél, lecsókolbászoknál, császár szalonnánál alkalmaznak.

Létezik még a forrófüstölés is, amikor a nyers húsokat bepácoljuk, és gyakorlatilag füstölve megfőzzük illetve megsütjük! Ha BBQ-ni szoktatok nem kell részleteznünk mire gondolunk!

Mi a továbbiakban a hideg füstöléses módszerről fogunk beszélni, hisz ez a vidéki hagyományos módszer a kolbász és sonka füstölésére.

 

 

Kolbász füstölés menete

Amikor elkészült a kiváló házi kolbászunk, mondjuk egy hagyományos csabai kolbász recept alapján, akkor először azt kell eldöntenünk, hogy mennyi kolbászt rakunk félre sütésre, és mennyiből szeretnénk füstölt kolbászt. A sütni való kolbászt, javasoljuk, hogy kb. 1 napig szellős, hűvös helyen lógassuk fel. (Lehetőleg farúdon tárolva.) Másnap pedig kisebb csomagokban rakjuk a fagyasztóba! Fontos, hogy ne tartsuk a nyers kolbászt sokáig fagyasztás nélkül, mert néhány nap után megromlik. Füstöljük vagy fagyaszuk a kolbászt, de ne hagyjuk nyersen!

Az az ideális, ha a helyiség 5-15 fok közötti hőmérsékletű.

A kolbász füstöléshez pedig két lehetőségünk van. A legkényelmesebb, ha ismerünk valakit aki tapasztal kolbász füstölő, a füstöléshez van megfelelő kamrája vagy más néven füstölője.

.

Mi lehet kolbászfüstölő? Milyen füstölőnk legyen házi kolbászfüstöléshez?

Gyakorlatilag bármilyen olyan helyiség, vagy akár egy hordó is, ami hűvös, de nem fagyos, megfelelően szellőztethető a füstölések között és alatt, illetve a tűztérnek elkülöníthetőnek kell lennie a kolbászoktól, azaz ne érje őket direkt láng, és hő.

Természetesen a füstölő méreténél a legfontosabb szempont, hogy mennyi kolbász akarunk füstölni benne. Nagy szobát vagy kamrát teljesen felesleges használni, ha csak néhány kiló kolbászt akarunk megfüstölni.

Amit mi javaslunk: A legjobb természetesen a megépített tégla füstölő, ami gyakorlatilag egy kis doboz, amely felül tud szellőzni, alul pedig egy kis elkülönített tűztere van.(A legjobb szerintünk, ha egy fémlappal különítjük el a tűzteret, e úgy, hogy annyak szélén legyen annyi hely, hogy a füst felszálljon a kolbászokra. A kolbászokat a tűztér tetejétől kb 60 cm-1 m magaságban a lógassuk egy rudazaton. Az is nagyon hasznos, ha a szellőzés vagy kémény szabályozható. (Ezzel tudjuk szabályozni, hogy mennyi füst maradjon belül a füstölőn.)

Amit még tanácsolunk, -ha kezdők vagyunk akkor mindenféleképpen-, ez pedig egy hőmérő, hogy ellenőrizni tudjuk a belső hőmérsékletet. Emlékeztek túl magas hőmérséklet rontja a kolbász vagy sonka minőségét!

A szellőztetésre azért van szükség mert a füstöltést több körtben kell elvégezni, illetve gondoskodni kell arról, hogy a füst ne melegítse túlzottan fel a helyiséget. (A túl meleg füst hatására ugyanis megromolhat a kolbász, vagy legalábbis nem lesz eléggé ízletes.)

Természetesen, ha nincs ilyen kis épített füstölőnk, akkor akár egy hordóban vagy ládában is kialakíthatjuk a megfelelő átmeneti füstölőnket.

Ha ügyesek leszünk, valahogy így fognak kinézni a kolbászaink:

Füstölt kolbász tál, hagyományos füstöléssel

 

No, de térjünk vissza kolbászfüstölés menetéhez

 

Szóval, a kolbászokat és sonkákat először hűvös helyen lógatjuk 1-2 napig. A disznótorok általában télen vannak így ez nem probléma, de ha meleg időben készítünk kolbászt a klimatizálásról gondoskodni kell.)

A néhány napos szikkasztás után kezdődhet a füstölés. A kolbászokat fellógatjuk a füstre, és ezután óvatosan, száraz fával készítünk egy kis tüzet.(Célszerű lehet a még a füstölőn kívül, nehogy túl nagy tűz sikerüljön. Amikor ég a tüzünk betehetjük a tűztérbe, egy kicsit pár percig éghet így, majd később ráönthetjük a szárazfa forgácsot! Mindig úgy csináljuk, hogy ne kapjon lángra, hanem csak izzon! Ha lángra kap fojtsuk el a tüzet! Tartsuk a füstölő hőmérsékletét 25 fok alatt, de legjobb ha 20 fok alatt tudjuk tartani. Mi azt javasoljuk, hogy kb 1 napig füstöljük összesen, de 2 lépéseben. Elsőzör csak egy enyhez füstölést kapjon a kolbász, majd utána szellőztessük át a füstölőt és kolbászt, ezután még egy hosszabb füstölés, és már kész is lesz!

Milyen fa felel meg füstöléshez? Tradicionális tölgy vagy bükk! Általában keverve, vagy tisztán bükkfán! Nagyon figyeljünk a forrásra, nehogy ragasztót, festékanyagot tartalmazzon a faforgács. Gondolom nem kell mondani, mit eredményezhet…

Meddig füstöljük a kolbászt? Ameddig el nem nyeri jellegzetes vöröses barna színét. Sajnos ehhez több támpontot nem tudunk adni. Ki kell tapasztalni. Semmiképpen se füstöljük túl a kolbászt, füstös lesz az anélkül is.

Ennyi lenne a füstölés!

 

Füstölés után…

A füstölés után azonnal fogyasztható a kolbász, viszont kezdetbe jó füstösnek fogjuk érezni. Ez a füstösség az idő elteltével enyhül, a kolbászunkat tároljuk szakszerűen, és az egyre jobban érik ízletesebb lesz! Bár van a ki a frissen füstölt úgymond, nyers kolbász kedveli jobban. Ízlés dolga! Jó étvágyat hozzá!

 

Kolbászfüstölés tipppek, azaz mire figyeljünk!

  • A nyers kolbászt lógassuk 1 napig füstölés előtt

  • A füstölőnk legyen szellőztethető

  • A tűztér legyen elkülönítve kolbászoktól, nehogy nyílt lángot kapjanak!

  • Ha tapasztalatlanok vagyunk használjunk hőmérőt

  • A füstölőben ideálisan 5-20 fok között legyen a hőmérsékelt, de semmi esetre sem 25 fok felett!

  • Füstöljünk 2 körben, és szellőztessünk között

  • A faforgács minden egyéb anyagtól legyen mentes

  • Ne füstöljük túl a kolbászt

Ha balgaságot írtunk, vagy egyéb tippjeid is vannak, kérjük oszd meg velünk! Kommentlej bátran!

Kolbászos csapat

Comments

Created On Tuesday, May 14, 2019 Posted By Viktor Comment Link
Sziasztok!
Soha nem csináltam még füstölést, így elég sok kérdésem lenne.
1. Előző kommentelőhöz hasonlóan én is mást olvastam (3-5 nap) akkor most mi van? :)
2. BBQ smoker átalakítva (forgács adagolós, befújós füstölővel) használható ilyesmire?
3. Forgácsot honnan tudok szerezni? Áruházakban kapható zacskós kivitel horror árakon van!
Köszi.
Created On Friday, January 4, 2019 Posted By Móricz Lajos Comment Link
Az 1 nap füstölés mit jelent pontosan? 12 óra, vagy 24 óra? Némelyik írás 5 - 7 napot ír szalámi füstölésnek. Szerintem borzasztó sok.

Leave your comment