Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kolbász. szalámi, kulen, stifolder, hogy is van ez?

Kolbász. szalámi, kulen, stifolder, hogy is van ez?

Stifolder, házi kolbász, szalámi?  Sokszor nem is tudjuk mi a különbség a kolbásztípusok között. Ezt rakjuk most rendbe.

Mindenki jobban tudja, de mi most rövid gyorstalpalónkon tisztába tesszük a dolgokat.

A kolbász

Egy legalább 24 mm-es bélbe kell, hogy töltve legyen, míg a szalámit ehhez képest egy minimum 40 mm-es bélbe kell tölteni a szabvány szerint, ez is a minimum eltérés a kolbász és a szalámi között a méretbeli különbségek miatt is már eleve kolbász egy kolbász illetve szalámi egy szalámi.

Illetve...

Vastagkolbász: vastagbélbe töltött, általában 5 cm körüli vastagságú termék. Hagyományosan a Dél-Alföldön készül. A só és jellemzően 3-4% paprika mellett kömény, fokhagyma, Gyulán bors is található benne. (A csabai hagyományosan nem tartalmaz borsot.)


Szalámi

Többféle értelmezése is lehetséges: gyakorlatban - vidéktől függően - a vastagkolbász szinonimája; a Magyar Nagylexikon az olasz eredetű, nemespenésszel érlelt terméket írja le szalámiként; a Magyar Élelmiszerkönyv a kolbásznál magasabb minőségi feltételeket (pl. fehérjetartalmat) ír elő szalámi esetében, de érzékszervi és egyéb tulajdonságaik megegyeznek. A nem paprikás szalámik fűszerezése általában lényegesen eltér a paprikás kolbászétól: bors (fekete/fehér egyaránt), szegfűbors, szegfűszeg, fahéj, kevés fokhagyma is előfordulhat benne. 
Szalámit nagyon sokféle húsból  készítenek. Sertésből, marhából, szürkemarhából, bivalyból, egyes országokban szamárból és lóból is! kínálatunkból itt válogathatsz!

Stifolder

A dél-dunántúli svábok kolbásza. Paprikával (kb. 2%), felvágott, forró vízzel leöntött, egy napig áztatott fokhagyma levével, borssal fűszerezik, és az élőflóra "etetésére" kevés cukor is kerül bele. Ha kuláréba, azaz végbélbe töltik, a vastagkolbásznál is vastagabb (akár 10 cm átmérőjű) is lehet.


Kulen

A dél-dunántúli svábok a marhavégbélbe töltött, 10-15% bőrkével dúsított és a szüretig érlelt, ,,extravastag" (bő 10 cm) kolbászukat hívják így.

Tartalomhoz tartozó címkék: kolbász