Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kovászos uborka recept és jótékony hatásai

Kovászos uborka  recept és jótékony hatásai

A kovászos uborka igazi magyar savanyúság. Ráadásul, olyan, amelyet szinte minden család készít. A kovászolás módja lehet picit eltérő, de  a lényeg, -a nap melege- , viszont örök!

Ami külön jó, hogy ez egy olyan tipikus magyar étel, amely még egészséges is. Még diétához is ajánlják manapság! A nagymamám diétás ételekt készít? Ki gondolná! :-) Vagy  nem is igaz?

Vannak, akik úgy tartják, hogy a kovászos uborka a legegészségesebb ételek közé számít? Vajon miért? Városi legenda vagy tényleg van jótékony hatása? Rövid cikkünkben ennek járunk utána!

A minőségi, finom, házias savanyúság nekünk szívügyünk! Baromira finomak, a természetes érlelésűek egészségesek, és tipikusan magyarok (Hasonlóan a kolbászhoz). Na de nézzük a legtipikusabb receptet, ha uborkát szeretnénk kovászolni.

A kovászos uborka elkészítése

Hozzávalók:

    •  5 literes befőttes üveg :-)
    • Közepes, vagy annál kicsit nagyobb méretű uborkák (van aki a nagyra esküszik)
    • Egy csokor friss kapor
    • Néhány gerezd fokhagyma, pár szem bors (ezek ízlés szerint növelhetők)
    • Néhány kenyérdarabka ( csak a kovászolt kenyér a jó, csak ezzel indul meg az erjedés)
    • Langyos, sós víz (1 liter vízhez kb. 3-4 evőkanál só kell! Ennyi só szükséges a megfelelő erjedéshez.)

 

Elkészítése:

A kovászos ubi elkészítéséhez 7-10 cm hosszú csemegeuborkákat válogassunk össze, vágjunk le a végeit és hosszanti irányba vágjunk bele csíkokat 3-4 helyen. Megtisztítva, langyos sós vízbe (előtte kiforralt az ideális; de várjuk meg míg langyosra visszahűl) tesszük, és kenyérdarabkát teszünk a tetejére, ízesítésül kimaradhatatlan kellék a friss kapor, bors (ízlés szerint), fokhagyma (megpucolva néhány gerezd).

Fontos, hogy az uborkákat jó alapoan tisztítsuk meg! Erjeszteni fogjuk, nem lenne jó ha más bacik is elszaporodnának  a finomságunkban.

Persze számos más előkészítése is van, de talán ez a leggyakoribb!

Ezek után többnyire napos, meleg helyre (28-30°C fok ideális) rakjuk és minimum 2 napig engedjük, hogy megerjedjen a baktérium, ami a kenyérből szaporodik fel. (Tipikusan 2-3 nap alatt készü el, de lehet ennél hosszabb idő is. Ez függ a körülményektől, de na aggódjunk meg fog erjedni, ha napos helyre tesszük.)

Ha elkészült, hűtőben tárolva sokáig megmarad roppanós, zamatos íz világa a kovászos uborkánknak.

Ha minden jól megy, így fog kinézni a kovászolás után az uborkánk:

Kovászos uborka elkészítés után

forrás:buzzblog.eu

A kovászos uborka hatása

Mi is történik az uborkánkkal? Erjedéskor, vagy más szóval a fermentáció során, tejsav szabadul fel, mely jó hatással van a bélflórára, gyomor működésére! Egyébként ugyanez az erjedési folyamat játszódik le savanyú káposzta készítésekor is!

Az így elszaporodott baktériumok segítik az emésztőrendszer működését (, könnyítik az emésztést a szénhidrátok bontása révén), valamint megóvnak a kórokozóktól.

A fermentált ételek természetes pro-biotikumként működnek. (savanyú káposzta, természetes erjesztésű joghurtok stb.)

Az elkészített kovászos uborka valóságos vitaminbomba, gazdag ásványi anyagokban, elemekben, mint Mg, Fe K, P, Ca és vitaminokban is (pl. igen gazdag C, A és B12 vitaminforrás)

Szóval miért is egészséges a kovászos uborka? A benne található enzimek segítik az emésztést, a vitaminok felszívódásást, így amellett, hogy finom és vitamíndús, még diétázáshoz is kiválló! (Gyorsabb emésztés, vitaminok, magas folyadéktartalom)

 

Mely betegségek esetén különösen ajánlott a kovászos uborka?

Az alábbi betegségek esetén különösen javallot minden erjesztett(fermentált) étel fogasztása:

    • bélbetegségek (székrekedés)
    • allergia
    • Candida fertőzés
    • gombás fertőzések
    • meggyengült immunrendszer

 

Fontos, hogy a fentiek csak akkor igazak, ha természetes erjesztéssel készítjük az uborkánkat! Itt is jellemző a nagyipari érlelés, de azt kerürljük. Keressük a hagyományost! De tényleg! Nagyon finomak vannak, és ne bízzunk meg jobban a szomszéd városka családi savanyítójában, mint egy nagyvállalatban??

Szóval van egy tipikus magyar étel, amit minden család készít, és még egészséges is! Vétek kihagyni! Jó étvágyat hozzá!

Persze az sem utolsó szempont, hogy frissen, roppanósan igen finom étel! A nyár íze, zamata és nélkülözhetetlen kelléke a kovászos uborka.

Leve iható, szintén egészséges, így azt se dobjuk ki! Van, aki az uborka levéből levest készít! Érdemes kipróbálni! A balatonszemesi Kistücsökben elképesztően finomat ettem. (Leturmixolva, lehűtve.) Tiszteletet érdemlő ötlet! Ez igazán hungarikum: rendkívül finom és egyedi, hagyománytisztelő, mégis modern, és tipikusan magyar!

A kérdésekre megkaptuk a választ?! A nagymamáink tényleg diétás ételeket is készítenek! :-)

Tartalomhoz tartozó címkék: kovászos uborka receptek