Megvan a legjobb szalámi, stifolder és csabai vastag kolbász, a Gasztronómiai Egyesület idei versenyén!

 Magyar Gasztronómiai Egyesület ebben az évben is megtartotta a nagy szalámi és vastagkolbász tesztjét, olvashattuk elsőként a Bűvös szakács összefoglalójából. Sertésből készült termékek tesztelte, és három kategóriában hirdettek győztest. A versenyen többségében voltak a kis családi manufaktúrák termékei, de néhány nagyobb gyártó is megmérettette magát. Erről szeretnénk egy kis összefoglalót adni.

A versenyen ajánlások alapján vehettek részt a termékek!

Szalámi, stifolder

Képünk illusztráció, forrás:dreamstime.com

A kolbászverseny három kategóriája

  • Csabai vastagkolbász

  • Klasszikus fehér szalámi és paprikamentes vastagkolbász

  • Paprikás szalámi/paprikás vastagkolbász

     

Kik voltak   szalámi tesztelés zsűrijében?

A zsűriben helyett foglaltak elismert szakácsok, közírók, illetve a gasztronómiában jártas szakértők. Zsűrizett többek között Mészáros Gábor, aki István Gazda néven maga is készít kolbászokat, sonkákat melyeket a Kolbászáruház is forgalmaz! Rajta kívül zűritag volt még többek között Új Péter, a 444.hu főszerkesztője, Lutz Lajos a Pierrot étterem konyha főnöke, Tóth Lajos a Gundel konyhafőnöke, és Bernát Gábor a Rézkakas konyhafőnöke. Rajtuk kívül zsűrizett még EU-s parlamenti képviselő, fotográfus, minőségbiztosítási szakember, újságíró és blogger!

 

Hogyan zajlott a verseny?

A zsűri vizsgálta a szalámik és kolbászok álagát, illatát, az alapanyagok minőségét, és természetesen a szalámik ízét. Az ínyencségek maximum 20 pontot szerezhettek. A termékeket három kategóriában véleményezték, majd a legjobbakat még egyszer végig kóstolták, így alakult ki a végső sorrend.

 Szalámi versenyKépünk illusztráció, forrás:dreamstime.com

No, de melyik termék is lett Magyarországon a stifolder, szalámi és csabai kolbász?

A klasszikus fehér szalámi kategóriában nagy örömünkre a Palatin család fehér szalámija lett. Termékeik megtalálhatóak a kolbászáruház kínálatában is, és bizton állíthatjuk a többi termékük is a vásárlóink egyik kedvence! Palatin Imre családja három generáció óta készít házi füstölt kolbászt és szalámit, illetve egyéb füstölt húst, családi tradicionális receptek alapján. A győzelmükben minden benne van a több generáció tapasztalata! A díjnyertes szalámiból reméljük jut nekünk is az őszi-téli szezonban, így kedves vásárlóink asztalára is odakerülhet!

A stifolderek között a Fekedi klasszikus stifolder győzött! Nagy öröm, hogy ebben a kategóriában is egy kis családi üzem terméke lett a legjobb. A Fekedi stifolder manufaktúrális módon gyártja termékeit, 300 éves eredeti sváb receptek alapján. Kínálatukban van hagyományos paprikamentes stifolder, és paprikás stifolder is! A Dél-Dunántúlon járva érdemes őket is felkeresni, egy kis gasztronómiai örömért! A karácsonyi szezonra igyekszünk a díjnyertes stifoldereiket bemutatni az áruházunkban is!

A harmadik kategória a csabai vastag kolbász verseny volt, természetesen több jól ismert, és korábban már díjazott Csabai kolbászmester termékeivel. A végső győztes idén egy újkígyósi kolbászkészítő vastag kolbásza lett. Pallér Sándor győzelme nem meglepetés, hiszen az elmúlt 1-2 évben sorra nyerte a versenyeket a kolbászaival. Kapott díjat Gyulán, Békéscsabán, Orosházán a soros kolbászfesztiválokon, kolbászkészítő versenyeken, és a 2017-es évtől jogosult a HÍR-védjegy használatára! (Ezt a védjegyet hagyományos, és minőségi termékek viselhetik, a Földművelésügyi minisztérium döntése alapján.)

Érdemes követni minket a facebook-on, illetve feliratkozni a hírlevelünkre, mert igyekszünk a győztes, illetve a legjobb termékeket a kínálatunkba felvenni!

Apropó! István Gazda vagy Knyihár Mihály nem szeretne benevezni a húsvéti sonkájával valamilyen versenyre? A vevőink évek óta csak dicsérik őket! Persze kolbásszal is érdemes; Knyihár úr is már több elismerést kapott a múltban!

 

Miért örülünk az ilyen versenyeknek?

Természetesen az, hogy mi a legjobb kolbász, sonka, szalámi, az erősen szubjektív dolog. Kinek ez, kinek az! Ma ez, tegnap az ízlett a legjobban! Nem lehet egyértelműen legjobbat választani, vagy ha lehet, akkor az nagy baj, mert akkor gond van az általános minőséggel, de szerencsére már nem ez a helyzet itthon sem.

Amiért mi örülünk a versenyeknek az az, hogy a hasonló rendezvények segítenek bemutatkozni a kisebb családi gazdaságoknak is, felhívják a figyelmet az igazi minőségi termékekre, felhívják a figyelmet a minőség fontosságára, és még sorolhatnánk. Úgy, hogy reméljük sok-sok ilyen „verseny” lesz még a közeljövőben! Bor-gyógyvíz-paprikás füstölt kolbász: erre a hármasra lehet turizmust építeni a vidéki Magyarországon!

 Kolbászos Csapat

Végül a legjobb 3 kategóriánként

Fehér szalámi, paprikamentes kolbász

1.Palatin (16p)

2.Alte Wurst” paprikamentes stifolder/fekedi Trabert Hof (15 p)

3.Pick Szeged, Pikok, Kométa Prémium (10-12 pont)

 

Csabai vastag kolbász

1.Pallér Sándor terméke (15 p)

2.Nádas kolbász, Péli István terméke (14 p)

3.Ezt megközelítő pontszámokat kapott Kovácz Zoltán, Lukoviczky Pál, Sajben Csaba és Szudár Béla terméke (11-13 p)

 

Paprikás kolbász/stifolder(Csabain kívül)

1.Eredeti stifolder (Trabert Hof Feked) (14 p)

2.Baumgartner Antal paprikás kolbásza (13 p)

3.Fekedi Stifolder Club (12 p)

Comments

Leave your comment