Milyen bort válasszunk kolbászhoz, sonkához, kocsonyához?

Közelednek a karácsonyi ünnepek, ilyenkor szívesen fogyasztunk bort is az ünnepi ételek  mellé. Vajon milyen bort válasszunk, a sült kolbászt, sonkát, kocsonyát, vagy füstölt kolbászt fogyasztunk. Ha te sem vagy sommelier, akkor neked szól ez a cikk, próbálunk nektek segíteni ezzel a rövid bejegyzéssel.

hurka, kolbász, bor

borítókép forrása:ketszersult.blog.hu

Bor párosítása ételekkel, alapszabályok

A bor párosítás az ételekkel nagy tudomány. Sokan valamiféle csodabogárként tekintenek azokra a sommeliekre vagy gyakorlott  borfogyasztókra akik nagy magabiztossággal tudnak bort ajánlani szinte bármilyen ételhez. Egész üzletágak épültek a bortudományra. Mehetünk tanfolyamokra, ahol megtanítanak bort választani az ételekre, mehetünk borkóstolókra, ahol megismertetnek az alapvető fajtákkal, online kurzusok százaiból választhatunk ha érdekel a bor. Szóval komoly jelene és múltja van a témának.
Nem lehet elég tapasztaltnak lenni ebben a kérdésben, azonban néhány szabály betartásával nem hibázhatunk nagyok. Általánosságban elmondható a, hogy a könnyebb ételekhez könnyű fehérbor dukál, a nehezebb ételekhez testes fehérbor, könnyebb vörös bor, vagy az igazán nehéz ételeket testes vörös bor a legmegfelelőbb.

Vörösbor

Disznótoros ételek, ezeket a borokat igyuk sült kolbászhoz, füstölt kolbászhoz, füstölt sonkához vagy éppen kocsonyához


Szóval,  mit is igyunk a sült kolbászhoz ha bort fogyasztanánk?  A legtöbb borszakértő a grill kolbászokhoz közepesen testes vörösbort vagy testesebb vörösbort ajánl. Ennek megfelelően a zsíros, fűszeres sült kolbász kívánja a közepesen testes vörös borokat vagy a nehezebb vöröseket. A mi ajánlásunk a közepesen gyümölcsös vörös bor. Ez lehet pinot noir eger környékéről, vagy valamilyen merlot házasítás, esetleg kevesebb cabernet franc-t tartalmazó cuvée, bármelyik hazai borvidékünkről. Ha kizárólag csak a fehér borokat szeretitek, akkor testesebb hárslevelű!


A füstölt kolbász, és füstölt sonka esetében egyértelmű a jóslatunk próbáljatok testes vörösbort választani melléjük. Cabernet sauvignon vagy cabernet franc tökéletes párosítás, legyen az szekszárdi vagy villányi. Ha külföldi borokat kóstolnátok, akkor a mi tippünk olasz primitivo vagy spanyol rioja temperanillo.

füstölt sonka

Karácsonykor sok család hogy azt szívesen kocsonyát. A kocsonyához a tüzesebb jellegű kevésbé savas száraz fehér bor a legmegfelelőbb. A balatonfüredi vagy Badacsonyi rizling kiváló választás.
Ha már karácsony évről beszélünk nem mehetünk el tradicionális magyar halászlé mellett sem. A halászlé erősen fűszeres étel, ezért ízben gazdag borok érvényesülnek mellette. A mi tippünk kadarka ideálisan Szekszárd vidékéről. (A kadarka ráadásul tradicionális magyar fajta.) Ha a fehérborokat kedveljük, akkor pedig a Tokai Furmint esetleg a Somló-hegyi juhfark.
Reméljük tudtunk segíteni fenti néhány kezdő borivónak. Higgyetek nekünk, egy finom bor nagyon sokat tud emelni az étel színvonalán.
Legvégül pedig a legfontosabb: Érdemes a borokat próbálgatni. Mindenki megtalálja azokat a borokat, amelyeket imádni fog: étellel vagy étel nélkül. Amennyiben nektek is van tippetek, vagy szerintetek butaságot írtunk, ne kíméljetek, jelezzétek felénk.

Kellemes karácsonyi Ünnepeket kívánunk, és válogassak kínálatunkból kedvetekre.
Kolbászos csapat

Comments

Leave your comment