Nagyi legfinomabb tepertőkrém receptje

Tepertő vagy más néven töpörtyű

A régi disznótor ünnepi hangulata

Bizonyára sokan vannak még olyan szerencsések, akiknek megadatott az, hogy részesülhettek a házi disznóölések utánozhatatlan közösségi élményében. Ilyenkor együtt lehetett a család apraja-nagyja: együtt örülhettek annak, hogy télire megtelik a kamra finom ételekkel. Általában nem a disznótoron, hanem valamivel utána volt jellemző a tepertő vagy, ahogy faluhelyen mondják, töpörtyű fogyasztása.

A töpörtyűkészítés élménye

Hogyan készül a tepertő, ez a tipikus magyar étel? Pofon egyszerű. Ujjnyi vastag darabokra kell vágni a szalonnát, és kisütni a saját zsírjában. Sokáig tart, de megéri.

Sokan emlékszünk még a tepertő sütésére: a rotyogó zsír melegségére és utánozhatatlan illatára, mely ilyenkor belengte, akkoriban még leginkább a nyári konyhát. Az igazán finom tepertő lassan készült, és a kavargatáson, a legvégén pedig a tejjel dúsításon kívül nem sok tennivaló volt vele, így közben megvitatták az élet nagy dolgait. Eközben pedig a gyerekeknek is alkalom nyílt némi játékra, akik persze leginkább a nyálukat csorgatva várták, hogy megkóstolhassák a friss, meleg, ropogós töpörtyűt.

A tepertő többcélú felhasználása

A nagy mennyiségű tepertőt nem feltétlenül tudták időben elfogyasztani. Így egy praktikus lehetőségnek bizonyult a tepertőkrém készítése, mely ráadásul mindig kéznél volt, ha megéhezett a gyermek vagy az unoka. A tepertőkrémes kenyér, a „deszka” hagymával, a nagymama feltétlen szeretetének egyik szimbóluma, hiszen nem feltétlenül kellett mindig éhesen kivárni, amíg elkészül a családi ebéd.

A tepertőkrém titka

A tepertőkrém elkészítése egyszerű. Mégsem sikerül általában senkinek sem olyan finomra, ahogyan a nagymama csinálta. Ki tudja, lehet, hogy a recept titka egyszerűen a nagy szeretet, amit hozzáadott?

Az viszont bizonyos, hogy a legfontosabb alapanyag a - házi, adalékanyagoktól mentes, ma azt mondanánk: kézműves, a sertés húsos hasa-aljából készült - "sült szalonna", azaz a tepertő. Ma már ilyen jó minőségű alapanyagot csak a leginkább szerencsések tudnak kifogni a termelői piacokon.

Nekünk viszont nem kell aggódnunk, hiszen a  kolbaszaruhaz.hu-n mindig találunk tökéletes minőségű házi szalonnát, vagy akár tepertőt is, amelyekkel nekünk is lehetséges visszacsempészni otthonunkba nagymamáink ételeinek szívmelengető hangulatát.

 Az eredmény majd  valami ilyesmi lesz. (A képet a ketkes.com oldalon találtuk)

Tepertőkrém

Mi kell még hozzá? Hogyan készül?

Az összes hozzávalót ledarálta, ekkor még kézi húsdarálóval. Mi már e helyett számtalan konyhai eszközt választhatunk, ha szeretnénk: például konyhai aprítót vagy elektromos húsdarálót.

Az ízletes tepertőhöz a nagymama mindig a család szája íze szerint adott vöröshagymát, vajat, sót, borsot, esetleg csemege vagy csípős mustárt. Rendszeresen kóstolgatta, így tesztelte a tökéletes ízélményt.

Az összedolgozott tepertőkrémet néhány órán át a kamra hideg padlóján, vagy az udvaron pihentette azért, hogy az ízek összeérjenek: ma már erre a hűtőszekrény is megfelelhet. Pirítós kenyéren tálalva az igazi: friss hagymakarikákkal vagy paprikával tökéletes vacsora lehet, de van, aki csemege uborkát fogyaszt mellé.

Ma is finom A tepertőkrém ma is egy nagyszerű alternatíva lehet egy egyszerű, gyors vacsorához. További előnye tehát, hogy viszonylag könnyen elkészíthető, olcsó és sokáig eláll, valamint segít visszacsempészni az életünkbe a régi idők nosztalgikus hangulatát, így a te gyermeked vagy unokád is egy kicsit jobbnak, könnyebbnek érezheti az életet.

Címkék: recept tepertőkrém

Comments

Leave your comment