Téli szalámi recept, házi módon, ahogy Gyuri bácsitól tanultuk

A szalámi az egyik legfontosabb exportcikkünk, gondoljunk csak a Pick vagy a Hertz szalámira, amit szinte mindenki kedvel. Mi is készíthetünk hasonlóan finom házi szalámit, egy kis munkával. Nem ördöngösség, és ki ne lenne büszke saját kézzel készített szalámijára! Vendéglátáskor is fantasztikus dolog a sajátot kínáni.

Mi most egy házi téliszalámi receptet mutatunk be, amely garantált siker lesz!

Téli szalámi recept házilag

Téli szalámi hozzávalók

A legtöbb szalámi több féle húst tartalmaz, ebben alapvetően eltér a hagyományos disznótoros kolbász receptektől! Mi most egy olyan receptet mutatunk be, ami marha és sertéshúsból készül.

Hasonlóan finom, ha a marha húst, vadhússal váltjuk fel, ekkor azonban az íze természetesen egy kicsit más lesz, a tipikus vadhús ízjellemzőket fogjuk érezni. Természetesen a kiváló házi téliszalámihoz elengedhetetlen a nagyon jó minőségű alapanyag. Ez sertésnél a nagy súlyú sertést jelenti, mert ekkor érettebb a hús íze; a marhánál pedig a húsmarhát.

Hozzávalók 10 kg-ra:

 • 4,5 kg sertéshús: A sertéshús vegyesen tartalmazzon lapocka, comb húst, illetve vegyesen nyesedékeket. De a nyesedék max. 0.5kg legyen. A többi comb és lapocka környéki hús.

 • 3,0 kg marhahús: A marhahús is a nemes színhúsok kerüljön ki. Comb, lapocka, felsál.

 • 2,5 kg zsírszalonna: Sertés zsírszalonna legyen a hozzávaló, leginkább a hátszalonna részből a legjobb.

 • 25,1 dkg só: lehetőleg kerüljük a jódozott, vagy egyéb módon kezelt sókat. Legyen egyszerű asztali só.

 • 10 dkg paprika: Magyar édes őrölt pirospaprika. A legjobb, ha sikerül házi készítésűt beszerezni, mert ezeknek sokkal szebb a színük. (Kézzel válogatják őket, a zöld részeket kivéve az őrlés előtt a paprikából.)

 • 2,5 dkg bors

 • 2,0 dkg fokhagyma: Kerüljük a kínai fokhagymát, mert könnyen elszíneződhet tőle a szalámi. Ugyan ettől nem lesz rosszabb, de kevéssé esztétikus. Érdemes kipróbálni, hogy egy kevés összetört kínai import fokhagymát az asztalon hagyunk. Másnapra kék lesz!

 • 3 g őrölt szerecsendió: Klasszul kiemeli az ízeket, ne hagyjuk ki!

 • 2 g szegfűbors: Összetettebb lesz tőle az ízhatás

 • 6 g salétromsó: Ez leginkább a tartósítás miatt szükséges. El is hagyhatjuk, és hagyományos sóra cserélhetjük. Ha tudjuk hűvös helyen tartani a szalámit, akkor nem szükséges.

 • 14 g porcukor

 • Jó minőségű sertés vagy marhabél a töltéshez: Itt közepesen vastag beleket javaslunk. (Olyan szalámi vastagságút. :- ) ) Ma már vannak nagyon jó minőségű műbelek is. Azokat is kipróbálhatjuk. Egy jó böllérboltban fognak tudni segíteni.

 Téli szalámi rúd

A téli szalámi elkészítése

A húsokat daráljuk le kb. 6-os tárcsán, úgy, hogy vegyesen rakjuk a darálóba a húsokat. Javasoljuk még, hogy érdemes kétszer is átdarálni a húst. Erre főleg a marhahús miatt van szükség, mert erős, szálas hús. Ne legyenek nagy szálas húsdarabok a szalámiban.

 

A daráló tárcsa mérete sok vitát szokott hozzáértő családok között okozni, mert vannak akik durvábban, vannak akik finomabbra darálva szeretik a szalámit. Az ízét nem befolyásolja. Mi a finomabb 6-os tárcsát javasoljuk, de érdemes kipróbálni nagyobbat is, és végül annál maradni, amit a legjobbnak érzünk. Elsőre legye a 6-os!

Ezután elkészítjük a fokhagyma pépet. Nekünk a turmixgép jött be. Nagyon krémessé tudjuk varázsolni a fokhagymát vele.

Ezután a szerecsendiót a szegfűborsot és porcukrot ugyancsak turmixgépben összekeverjük.

A húst először bekenjük a fokhagymával, majd rászórjuk a sót, a borsot és legvégül az összekevert fűszerkeveréket. Lehetőleg mindent egyenletesen. Már csak egy jó alapos keverés hiányzik, és már kész is töltésre a szalámi alapanyagunk.

Többféle receptúra létezik, abból a szempontból, hogy mennyi ideig hagyjuk pihenni a szalámi alapanyagunkat töltés előtt. Mi azt javasoljuk, hogy kb. 1 napot, hűvös vagy hideg helyen. Vannak, akik egy hétig is pihentetik, mások meg már azonnal betöltik. Ez alapvetően azt befolyásolja ,hogy mennyire lesz száraz a szalámink a töltéskor. Ha tovább áll, akkor lefolyik róla sok folyadék, így szűrazabb lesz. Mi az egy napot javasoljuk kezdésnek.

Töltés után, már másnap mehet is a füstre. A szalámi füstölés hasonló a házi kolbász füstöléshez.

A füstölést végezhetjük magunk is, de ha kezdők vagyunk keressünk egy tapasztalt füstölőt.

 

Szalámi füstölés után

Természetes, hogy a füstölés után már epekedve várjuk a téli szalámi kóstolást. Néhány hetet azonban érdemes még várni, hogy tökéletes legyen az ízhatás. Nem azt mondjuk, hogy frissen már nem fogyasztható, de 3-4 hét érlelés nagyon jót tesz neki.

A szalámi tárolása is nagyon hasonló a kolbászéhoz. Hűvös kamrában, lógatva érdemes tárolni. Fagyasztóba és hűtőbe is rakhatjuk nyáron, ha nagyon meleg van. Nem fog megromlani tőle.

Ha a fentiek szerint járunk el, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nagy sikert aratunk a téli szalámival. A vendéglátás is más, ha a sajátot tudjuk kínálni.

Sok sikert a szalámi készítéshez. Ha pedig nincs lehetőséged vagy időd az elkészítésére akkor válogass szalámi kínálatunkból.

Ha tudsz egy jó receptet, vagy valamit rosszul írtunk, akkor kérjük írd meg kommentben. Még sokat kell tanulnunk…

Kolbászos csapat

ui: Egy kedves olvasónk már el is készítette a receptet, és ezt a csodálatos képet kaptuk! Köszönjük!

Házi szalámi

Comments

Created On Thursday, April 4, 2019 Posted By Imre Károly Comment Link
Tiszteletem,

A recept alapjában jó , de ehhez paprika nem vagy kevés kell max. 2dkg/10kg csak szín fokozásra. A darált anyag szalámihoz durva ez látszik a vágásképről. Minimum 4-es tárcsa a jó , ahhoz hogy közelítsük a kívánt anyag sűrűséget vagy ha nincs akkor a 6-os tárcsán kétszer daráljuk. Még egy tipp a felhasznált szalonnát vágjuk olyan apróra amilyenre tudjuk , és mélyhűtőbe 1-2 fokra hűtsük majd darálás előtt közvetlenül keverjük a húsokhoz így megfelelően tapad a húsokhoz főleg a marha húshoz. Ahhoz , hogy az ízek jól átérjenek füstölés előtt érdemes pár napot max. 8 fokon érlelni. Ezt a fajta szalámit csak csapatott füsttel kell füstölni. A végső íz elérésében nem dominálhat a fűst íze , és a füstölő hőmérséklete sem haladhatja meg a 15 fokot. A salétrom só itt fontos szerepet játszik mert az utó érlelésnél tápanyagként szolgál a kialakuló fehérpenésznek ami a végső ízt adja.
Created On Saturday, March 2, 2019 Posted By Kispesti Attila Comment Link
Üdv kolbászosok!
Barátaimmal elkészítettük a téliszalámit és nagyon nagyon finom lett. De azt biztosra vélem, hogy a cikkben látható fotókat nem a recept alapján elkészült téliszalámíról készültek. Ugyanis a paprika mennyisége vagy nagyon sok vagy nem is kellene bele. Szerintem kérdezzétek meg mégegyszer Gyuri bácsit és javítsátok ki a receptet. Vagy ha nem találnátok Gyuri bácsit akkor írjátok át a cikknek a nevét paprikás szalámira! Ha gondoljátok Attila bácsi (én) küldök a paprikás szalámihoz eredeti képeket!


Leave your comment