Ünnepeljünk igazi sonkával!

Ünnepeljünk igazi sonkával!

A húsvét sonka nélkül elképzelhetetlen. A legtöbben főve, tojással, tormával, friss zöldekkel tálalják, vannak, akik cipóban megsütik, vagy sárga túrót is kínálnak hozzá.


Milyen sonkát vegyünk?

A magyar parasztsonka sózással vagy sós pácolással és füstöléssel készülnek.

A gyorsérleléssel, gyorspácolással, műfüsttel készült sonkákat mindenképpen érdemes elkerülni. Inkább tényleg böjtöljünk pár hétig, de a húsvéti sonka legyen a legjobb minőségű, háztáji sonka. Az biztos, hogy ezek nem olcsó dolgok, de aki jó sonkát szeretne enni, ne dőljön be a sonkának nevezett, kötözött húsárunak, legalábbis húsvétkor.

 

 

Készül a húsvéti főtt sonka .

A falusi disznóvágáskor a combot sóban tartósítják néhány hétig, lemossák, majd füstölik. A megfüstölt sonkát üstben felteszik főni, az első forrás után a főzőlevét leöntik, majd annyi óráig főzik gyöngyözve forró vízben, ahány kilós a sonka.

Persze tűzhelyen is remekül megfő a sonka, de számoljunk bőségesen az idővel!

Húsvét táján szokás a sonkát a többi húsvéti étellel együtt megszentelni, és minden grammját felhasználni. A sonka csontját például a gyümölcsfákra kötik fel a jó termés reményében.

 

 

 

Mire használjuk az igazi sonkát?

 

Húsvétkor együk egyszerűen főtt tojással, újhagymával, tormával, kaláccsal, sárga túróval, de készíthetünk mellé franciasalátát, krumplisalátát vagy burgonyasalátát is.

A mi klasszikus bablevesünk például elképzelhetetlen sonka nélkül, de nagyon jó a sonka szendvicsbe is, mondjuk úgy, ahogy a spanyolok eszik: a kenyeret félbevágott paradicsommal bedörzsölve, fokhagymagerezddel megkenve, átlátszóra szeletelt sonkát rátéve. Bolondíthatjuk egy kis rukolával is, ha a különleges ízeket kedveljük.

A sonkás tészta is nagy kedvenc, sonkás ragukat készíthetünk belőle tésztaételekhez vagy csíkozva levesbetét gyanánt lehet nagyszerű, ezenkívül salátáinkat is feldobhatjuk sonkával. Előételhez sem kell feltétlenül pármai sonkának lennie, sárgadinnyével a parasztsonka is nagyon finom, de vágjuk jó vékonyra.

Különféle rakott ételeket is gazdagíthatunk sonkával, de jól illik sós pitékbe, quiche-be is a maradék sonka.

A sonka főzőlevét sem kell kiönteni, nagyszerű alap lehet levesekhez, sokan le is fagyasztják, és később használják bableveshez vagy kaszásleveshez.

A sonkát meg is lehet sütni egy pár tojással, hamar elkészül és mennyi az íze.

 

Comments

Leave your comment