Ünnepi füstölt tarja készítése, párolt káposztával

Füstölt tarja párolt káposztával

A tarja a sertés nemes része, a magyar konyha egyik jellemző alapanyaga. Felhasználása sokféle lehet, sok ízletes étel alapja. Készíthetünk belőle levest, húsételekt, egytálételektet; de mielőtt belevágnánk a receptbe,  jó tisztázni, hogy milyen  minőségű füstöt tarja. 

A jó  tarja húsa rugalmas, nem puha, nem rágós és könnyen szeletelhető. Igyekezzünk mindig keményfán füstölt terméket beszerezni. Hatalmas a különbség a füstaromával készült termékekhez képest! Ha hagyományosan füstöljük, a tarja nem lesz vizenyős, nyúlós. Szerencsére egyre több hentesnél lehet jó minőségűt kapni, illetve a termelői piacok is remek lelőhelyek! De most már vágjunk bele! :-)

.

.

Hogyan kerüljön jó minőségű füstölt tarja a karácsonyi asztalra?

Mindenki azt szeretné, ha a karácsonyi asztalra igazán különleges, a családot elkápráztató étel kerülne, ezzel is növelve legkülönlegesebb ünnepünk fényét. Azonban hiába a hatalmas igyekezet, ha az alapanyagok minősége nem üti meg azt a mércét, amellyel maradandó gasztronómiai élményt nyújthatunk családunknak. Ugyanis a különféle ételek elkészítése sokban múlik a jó minőségű hozzávalókon. Hogyan válaszd ki a tökéletes tarját? Először is nem mindegy, honnan szerzed be. A legjobb a termelők által árult húsok, amit leginkább termelői piacon vagy a minőségre kifejezetten odafigyelő henteseknél, webáruházakban :-) kaphatsz meg.

Nem mindegy ugyanis: a hústartalma és füstölési eljárása.

Az 1 kg húsból füstölés során keletkezett 1 kg 30 dkg hústermék igen csalogató, azt azonban kevesen tudják, hogy ez csupán a gyorsérlelésű eljárásnak köszönhető. A hagyományos eljárással, tehát a keményfán füstölt, érlelt húsok minimálisan veszítenek súlyukból. Értékét viszont éppen ezzel növelik.

Ha sikerült kiválasztani a szemünknek tetszetős, jó minőségű tarját, akkor egy jó recept segítségével kiváló minőséget tálalhatunk a karácsonyi asztalra.

Ha ilyesmit látsz, mint a képen alul, akkor azonnal megveheted! (Bár lehet, hogy a nagymama kamrájáig kell mennetek ilyen húsárúért:-) )

Füstölt tarja halom

.

Készítsd elő! A füstölt tarja pácolása adja meg az igazi zamatát.

Ha még nem készítetted el eképpen, adunk hozzá tippet, mitől is ízletesebb a gondosan előkészített hús a fűszerezés után azonnal sütőben sülttel szemben.

A pác elkészítése a sütés előtti napon történik. Így átjárják a fűszerek a hús rostjait.

Hogyan is kezdj neki a pácolásnak? Nem ördögtől való dolog.

A füstölt tarja eleve tartalmaz sót, így a sózás már nem szükséges.

.

Pác hozzávalói, 1 kg húshoz:

  • 1,5 dl olaj

  • 2 gerezd zúzott fokhagyma

  • 1/2 vöröshagyma, apróra vágva

  • 1 kk őrölt fekete bors

  • 4-5 db babérlevél

  • 1 kk rozmaring

  • 1 kk kakukkfű

  • 1 tk fűszerpaprika

  • 1 kk gyömbér

  • 1/2 kk fahéj

  • ½ kk szegfűbors.

A fahéj és szegfűbors adják meg karácsonyi jellegét. Minimális szükséges belőlük, mégis kihagyhatatlan hozzávalók.

A pác hozzávalóit keverd össze egy kisebb tepsiben, majd forgasd bele az előzőleg ujjnyi vastag szeletekre vágott füstölt tarját. Fedd le alufóliával és tedd be a hűtőbe egy napra. Naponta kétszer forgasd meg, hogy mindenhol alaposan átjárják a fűszerek.

.

Elkészíteni könnyebb, mint gondolnád.

A füstölt tarja sütése igazán egyszerű, bár a kiszáradásra oda kell figyelni, ugyanis ez a húsfajta alapvetően zsíros, így ügyeljünk rá, hogy alapvető szerkezetét tartsuk meg.

Titka: nem szabad túl sokáig sütni, mert kiszárad.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tepsi aljába önts 1 dl vizet, majd fedd le ismét alufóliával és süsd 45 percig. Hústűvel ellenőrizd puhaságát, de ennyi idő alatt el kell készülnie. Ha teljesen megpuhult, vedd le az alufóliát és további 15 percig pirítsd a hússzeleteket.

Mialatt sül, elkészítheted hozzá a köretet. Remekül illik mellé a hagymás tört burgonya.

Az ünnepi füstölt tarjával hagyományt is teremthetsz a karácsonyi menü táján, miért ne kezdenéd el még idén?

Mi legyen a köret hozzá? Mondjuk párolt káposzta!

Reszeljünk le egy közepes fej káposztát, majd egy magas lábosba rakjunk 5-6 evőkanál  olajat! Hevítsük fel az olajat, majd karamelizáljunk 2-3 púpozott evőkanál cukrot. Keverjük hozzá a káposztát, majd egy kicsit pirítsuk meg! Ezután adjunk hozzá egy kis fehérbort, plusz egy kis ecetet,sót, köményt, és egy csapott evőkanál borsot. (Én jó borsosan szeretem, de ez ízlés dolga.) Ne aggódjunk még később is adhatunk hozzá fűszert! Takarjuk le a lábost fedővel, és pároljuk addig amíg már puha, de még roppanós! A párolás kb. 30 percig fog tartani.

Jó étvágyat kívánunk és örömteli készülődést az ünnepekre!

             Ha pedig bízol bennünk, és szeretnél igazán jó füstölt húst, katt ide!

 

Comments

Leave your comment