Sonka főzése

A húsvét az egyik legnagyobb családi ünnepünk, amelyhez a húsvéti sonka elengedhetetlen kellék! De mi is kell az igazán finom főtt sonkához?

Mondanunk sem kell az egyik legfontosabb összetevő a jó füstölt sonka,- ideális ha hagyományos házi sonkát tudunk beszerezni-, na de hogyan is főzzük, hogy ne rontsuk el!

Elöljáróban annyit, hogy Kb 2.5-3 órára lesz szükségünk az elkészítéshez, ha az áztatás nem számítjuk bele. Előkészítés Főzés előtt mossuk meg a sonkát, majd áztassuk 1-2 órát hideg, bő vízben. Fontos, hogy a zsíros réteget ne vágjuk le, mert kiszárad a sonkánk a főzés során, illetve fontos íz anyagokat veszíthetünk! Ha nagyon sós a hús, akkor egy egész éjszakát is áztathatjuk! (Hogyan tudhatjuk, hogy nagyon sós? Egyszerű. Kóstoljuk meg J) Áztatás után öntsük le a vizet róla, majd újból öntsük fel friss hideg vízzel, úgy hogy ellepje! Már indulhat is a főzés!

Sonka recept

Mi kerüljön a sonka főzésekor a főző vízbe? (Kb 3 kg sonkához)

• 3 kg füstölt sonka 

• 1-1db sárgarépa és petrezselyem

• 1 db vöröshagyma

• 3 db babérlevél

• egy púpozott kávéskanál bors

• 5-6 gerezd fokhagyma

Ízlés szerint borókabogyót is tehetünk a sonka mellé. Ezzel viszont vigyázzunk, mert ugyan nagyon finom, de nem mindenki szereti! Ugyancsak önthetünk némi bort is a sonkához. (fehéret természetesen) A főzési idő kb annyi óra lesz, ahány kg-os a sonkánk. Fontos , hogy a főzés lassú tűzön történjen. Amíg a víz fel nem forr, lehet erősebb a tűz, de később rakjuk olyan alacsonyra a hőfokot, hogy lassan “rotyogjon”. Amikor elkészül hagyjuk a főző lében kihűlni a sonkát, csak később vegyük ki!

Sonka főzése

Forrás: allrecipes.com; klikk a képre a sonka kínálatunkhoz!

A sonka szeletelése

Főzés után hagyjuk kihűlni a sonkánkat szeletelés előtt. Sokan idegenkednek a zsírosabb részektől, mi még is azt ajánljuk, hogy egyben szeleteljék, mert úgy az igazi! (Ha valaki nem szereti, majd otthagyja.)

A sonkához kiválóan passzol a torma és a mustár! Kínáljunk azt is hozzá. Szerintünk speciel igazán a torma!

 

Tippek sonka főzéshez

  • A főtt sonkát kihűlés után mindig hűtőben tároljuk. Nagyon sokáig fogyasztható marad!
  • Ne rakjuk a főtt sonkát zárt edénybe! Szellőznie kell, hogy sokáig elálljon, és finom maradjon
  • A főzőlé nagyon jó alapja a bablevesnek, sóletnek! Isteniek lesznek tőle az ételek!
  • A főzőlében a tojásokat is megfőzhetjük. Kellemesen sósak, és egyedibbek lesznek tőle!
  • Kötözött sonkánál figyeljünk a kötöző anyagra! Főzés után mindjárt vegyük le a sonkáról!
  • Ha csontos a sonkánk, mindig csonttal főzzük! Nehogy kivegyük belőle!
  • Készítsétek el  az Ízzel-lélekkel blog klassz, sonkás hidegtálját

Kolbászos Csapat