Kolbász tárolása:

Minden füstölt terméket beleértve a kolbászt is száraz, hűvös, szellős helyen kell tárolni. Ez ideális esetben, a kamrában, padláson vagy a pincében fellógatva a legjobb. Fontos, hogy ne legyenek becsomagolva, mert akkor nem tudnak szellőzni. Ha mégis a hűtőben szeretné tárolni, akkor azt csomagolás nélkül tegye!

Mit tegyek, ha kifehéredett a kolbász külseje?

Ez egy teljesen természetes egészségre nem ártalmas nemes penész a kolbászon. Ha a kolbász kívülről penészedik, nincs semmi baja! Párásabb helyen van tárolva, mint kellene. Ezt egy száraz ruhával le lehet törölni fogyasztás előtt. Amíg nem zöld a penész addig nincs semmi baj. Ez jellemzően frissebb kolbászoknál szokott előfordulni.

Mit tegyek, ha só foltokat találok valamelyik terméken?

Ez is teljesen természetes, és egy száraz ruhával le lehet törölni. Nincs semmi baja.

Egy kis történelem...


A kolbászt nem csak szakszerűen elkészíteni és megfüstölni kell, hanem a füstről való levétele után megfelelően tárolni is. A füstölt kolbász tárolása régebben - amikor még itt Békéscsabán is nádtetősek voltak a házak - történhetett a padláson is, mert a nádtető a kolbászt télen a megfagyástól, nyáron a kiolvadástól megóvta. Mégis, gazdaházaknál az volt a tárolás általános módja, hogy a megfüstölt kolbászt rudakra akasztva a kamrába vitték. A kamra szellőzőablakát az első időben tanácsos volt ki-kinyitni, hogy a kolbász szikkadjon, később azonban - nyári hőségben - éppen ellenkezőleg, bezárva, sőt betömve kellett tartani, legfeljebb éjszaka lehetett megnyitni, mert az érett kolbász sem a világos, sem pedig a fülledt-meleg kamrát nem szereti. A kamrát ezen kívül gyakran meszelni, tisztán tartani kell, mert ha valamely részében féreg, moly telepszik meg, a kolbász megférgesedhetik. Ahol nincs nagytömegű kolbászról szó, ott manapság gyakorolják a a tárolásnak azt a módját is, hogy a nyári melegek beköszöntével a kolbászokat papírba csomagolva fahamuba rakják, akár ládikában, akár pedig a cserépkályha tűzterében.Végül még csak annyit, hogy a vékonykolbász egy egy szára 40-50 cm, a vastagkolbász szála általában 40 cm hosszú. A jól elkészített, szakszerűen füstölt és tárolt vastagkolbász egy évig, sőt azon túl is eláll, megtartva zaftosságát, szép piros színét, utánozhatatlanul finom zamatát. A háziasszonyok szeretnek is megtartani néhány szálat az új vágásig, hogy vele reggelire megkínálhassák a bölléreket, nem minden célzatosság nélkül megjegyezve: ilyen jó kolbászt szeretnének ebben az esztendőben is.

Nem hiába ilyen finom csemege a vastagkolbász, de van is annak becsülete, mindenki által szívesen fogadott ajándék. Ha a gazdacsalád valakit meg akart tisztelni, ügyvédjét, orvosát vagy más vidékról való vendégét, akkor igen gyakran kolbászt adott neki. A családban elvégzett szolgálatáért a lelkész és a tanító is részesülhetett ilyen kolbász-stólában, vagyis kolbász-tiszteletdíjban.